I,W:n. / Suomen urheilulehti 1.2.1901.

Alli Sandberg~Calamnius.


Merkillisistä naisista on urheilun kannalta katsoen merkillisin se, jonka kuvan tässä lukijakunnallemme esitän. Hän on näet suorittanut urotyön, jota ei kukaan suomalainen, eikä luultavasti kukaan muukalaiuenkaan nainen vielä tähän saakka ole suorittanut: hän on tarkalla luodillaan kaatanut kolme karhua.


Rouva Sandberg-Calamnius on syntynyt 27 p. tammikuuta 1881 ja on siis t. n. 20 vuoden vanha. Jo 14 vuoden ijässä oli hän isänsä, tunnetun urheilijan ja metsästäjän Hugo Richard Saudbergin kanssa Rovaniemel-lä karhuja ampumassa, ja sittemmin oli hän monituista kertaa ollut mu-kana näitä metsän kuninkaita kaadettaessa. Ensimäisen karhunsa, suuren emäkarhun, ampui Alli Sandberg vuonna 1897, siis 16 vuoden
vanhana.

Myöhemmin oli hän kerran tilaisuudessa pelastamaan isänsä hengen. Tultiin eräänä päivänä pesäpaiknlle, jossa tiedettiin karhun levollisesti nukkuvan, mutta eipä vain saatukaan hyvällä kontio luolastaan ulos. Herra Sandberg rupesi silloin pitkällä seipäällä ensin varovaisesti, sitten varomattomasti ahdistamaan mesikämmentä, joka hetken perästä äkki-arvaamatta syöksyi pesästään ja karkasi suoraa päätä ahdistajaansa kohti. Tämä parilla askeleella pyssynsä luo, tarttui siihen, tähtäsi, ampui mutta pyssy ei lauennutkaan. Vielä silmänräpäys, ja mies olisi ollut hu-kassa. Silloin pamahti neitosen pieni kivääri, ja hengettömänä kaatui karhu vaarassa olevan miehen jalkain juurelle.Sellainen se tyttö oli. Nyt hän on naimisissa. Taitaapa karhunjahdit tästä lähin jäädä tekemättä.