Pentti Stoor.

Zorrot.


Syksyllä1957 liikkui pimeän laskeuduttua kirkonkylän valottomalle raitille kolme tummiin pukeutunutta hahmoa, joiden kasvoja varjosti musta le-veälierinen olkihattu ja silmiä peitti naamio. Zorroja oli liikkeellä.

Hahmojen takana oli kolme koulupoikaa – Raimo Vieltojärvi, Aarno Vuontisjärvi ja minä. Kuten esikuvansakin - hahmo ilmestyi tyhjästä ja häipyi pimeyteen - jälkiä jättämättä. Päämaja oli tallin asemasta Vielto-järven Hellin navettalato, johon ei vielä ollut ajettu heiniä.

Joskus seurattavat oli hiljaista kuivaa piilopaikkaa etsivät rakastavaiset. Tupakan tuoksu johdatti tarkkavainuiset jäljestäjät oikeaan suuntaan ja pimeydessä hehkuvat henkoset paljastivat lopullisen olinpaikan. Sitten taustasta erottumattomat aaveet odottivat lähietäisyydellä oikeaa, kiih-keintä hetkeä mahdollisimman suuren järkytyksen aikaansaamiseksi. Yllätys oli aina täydellinen.

Isolahden Arvo oli tehnyt Kitti Hanneksesta tutkintapyynnön, että tämä olisi ennen Lapin sotaa polttomurhannut kasvattiäitinsä Ruotsissa ja ryöstänyt tämän omaisuuden. Tosiasiat täsmäsivät niin hyvin, että Han-nes joutui ilmoituksen takia tutkintavankeuteen(*. Kitti-pojat olivat sen verran rajua porukkaa, että Arvo ilmiantajan tultua ilmi pelkäsi henkensä puolesta ja piti aina taskuasetta mukanaan.

*) Syytös Kitti-Hannesta vastaan hylättiin. Hän oli syytön, ja siten Isolah-den ilmianto oli väärä ja aiheeton.

Isolahti asui Uu-ojalla kahdeksan kilometriä Hetasta Peltovuomaan päin. Hän kulki matkan harmaalla petrooli-Fergusonilla, jossa oli takana hei-nähännän tapainen kuljetuslaatikko, missä yleensä vaimo Aino ja tytär Anna-Liisa matkustivat.

Arvo Isolahti ja traktori 1950-luvulla.

Tällä kertaa traktorin perässä oli kärry. Nimismiehen saunan kohdalla oli suuri mänty (Pultti-Niilon mänty), jonka oksat ylettyivät tien yli ja jonka kohdalla oli jyrkkä mutka, minkä takia puun kohdalla piti hiljentää vauh-tia. Siinä kohtaa kolme tummaa haamua hyppäisi peräkärryn kyytiin ke-vyesti kuin ratsun selkään.

Nykyisen Hetta-hotellin kohdalla Ringin törmän päällä oli myös jyrkkä kurvi, jonka kohdalla Arvo hiljensi ajoneuvon nopeuden kävelyvauhdiksi. Silloin mustat miehet ilmestyivät molemmin puolin traktorin viereen ja karjaisivat yhteen ääneen ja katosivat tien vieressä kasvavaan tiheään taimikkoon.

Isolahti pysäytti Fergusonin , kaivoi pistoolin esiin, pyöritti traktorin keu-laa niin, että valokiilat pyyhkivät pitkin jäkäläkangasta ja huusi:”

- Kyllä mie tierän, että siellä ovat Kitti-pojat. Perskule, tulkaa esiin, niin selvitetään asia.”

Kohta kylällä kiersi huhu, että Hanneksen veljet oli pysäyttäneet Isolah-den Ringin törmällä ja uhanneet tappaa tämän.