Velikulta no 17. 27.08.1896

Avonainen kirje Kittilän herroille!Tuolla maanmainiossa Kittilässä, leivättömässä ja viinattomassa Lapis-sa, siellä häntä eletään niinkuin viimeistä päivää. Mitämaks siitä nyt oli-sikaan aikaa kulunut joitakuita vuosia taakse, kun tuo tunnettu ”metsäih-misten" tukkanuotta inasi itseensä sisälle kaikki sikäläiset herrat ja nar-rit, isotvoudit ja pikkuvoudit (siltavoudit, rättarit ja vallesmannit), kuver-nementtisihteerit, ritarit y, m.

Ja nyt jälleen ollaan kynsin ja käpälin, irvin ja hampain isketty toisiinsa, muistamatta mitä ikäviä seurauksia noista edellisistä riidoista oli ja kuin-ka ne saivat huonoon huutoon silloiset Lapin herrat yli koko maan. Mutta tuo uusi virkamiespolvi taitaa ajatella samoin kuin edeltäjänsä ja seuraa heidän esimerkkiä hyvällä uskalluksella.

Ja mikä ihme ja kumma, että juuri ruununvoudit ja vallesmannit siellä ai-na ensimäisenä ovat keskenänsä elämöimässä ja rauhaa häiritsemäs-sä, jopa yksissä neuvoin ylläpitäjiä. Mutta ei siinä kyllin, seuraan se-kaantuvat kaikki muutkin mukavat herrat, mikä milläkin puolen.

Ja kun ei ruveta oikein omissa housuissa parjaamaan, niin revetään tuotakin tuonnemmaksi - hälytetään herra kuvernööriä - ja lopuksi huu-detaan maan prokuraattoria avuksi.

Kittilän herrasväkeä 1880-luvulla. Kuva: Sophus Tromholt.

Kauniita temppuja herrasmiesten kesken!


Viimemainitun uhkarohkean avunhuudon päästi Kittilän piirin piirilääkäri, jolla itsellään koko jupakassa ei näy olleen vielä mitään osaa eikä hätää tähän asti, vaan kun kynnet syyhyy, niin pitää kynsiä. Hän arvatenkin itse neutraalina nenästää asiaa avarimmille aloille, onnittelee nimismies-tä kuvernöörin pojan ystävänä j, n, e.

Mutta totta toisen kerran, kuvernöörin poika onnittelee herra piirilääkäriä, kruununvoudin ystävänä - ja sitä mukaa ne lähtevät sitte asiat juokse-maan mies miehestä, toisen ystävästä toisen vihamieheen, kunnes vih-doin tavataan tavallisessa paikassa neuvospöydän ääressä ”Järvelän tuomarin puustellissa".


Eiköhän olisi ollut herra piirilääkärille paljon viisaampaa kirjoittaa noille muille herroille resepti päänkivistykseksi eli mielen parannukseksi kun itse mennä syyhyämättä saunaan ja polttaa kyntensä. Mitä ”masseja" ne luulevatkaan olevansa nuo herrat kaikki tuolla Lapissa kuin noin kiistele-vät ”herransa selän takana" niinkuin entiset kaksitoistakymmentä: ”kuka meistä suurin on."

Hyvät herrat Kittilässä! Pitäkää, jumala silmäinne edessä, auttakaa toi-nen toistanne, jollette itse pysty tekemään tehtäviänne - ja hävetkää edes tuota sivistymätöntä rahvasta, joka mielellään päältä katselee kuin-ka sivistyneet herrat ja virkamiehet keskenään kinailevat.


Isänäidinkumminkaima.