Erkunan Antti ja Aatamin Iisko


Palattuamme Nilimaahan sinne ilmestyi hetken kuluttua Erkunan Antti ja Aatamin Iisko. He sanoivat tulleensa joikaamaan. Menimme vinttiin, mut-ta pojat olivat peloissaan, että antaakohan Nilimaa joikata. Tietenkin lu-pasi kun kävin kysymässä. Pojat taisivat olla hieman takatuupparissa, mutta reipastuivat hetkessä kun kaivoin jallupullon repusta. Haapanen-kin sai laitteensa kuntoon ja minä kunnostin poikia.

Iisko aloitti Erkunan Antin joiulla. Ihaillen kuuntelin sitä primitiivistä ja ke-sytöntä taideteosta, joka vyöryi Iiskon kurkusta, oikukasta rytmiä ja yk-sinkertaista sävelkulkua, joka kuitenkin on lantalaisen niin äärettömän vaikea oppia. Vähät sanat tulivat lapiksi pehmeästi ja taas loloota. Pit-kään Iisko joikasi, mutta kiireesti oli lääkepullo ojennettava hänen nok-kansa alle, kun uupuneena vihdoin lopetti. Iisko sanoi joikaamisen ole-van kovaa työtä.

Jo oli Anttikin joikauskunnossa ja komeasti päästi tulemaan Aatamin Iis-kon joiun. Palojärveläiset ovat kuuluja kovasta ja läpitunkevasta äänes-tänsä. Sanotaan, että sopivalla tuulella kuuluu joikaus Palojärvestä Lep-päjärveen asti, kahdeksan kilometrin päähän. Tieto on tosin epäviralli-nen ja tarkastamaton. Antti karjaisi fortepaikat, eikä hänen esitystapansa tuntenutkaan pianissimoa. Reipas ja täysipainoinen esitys tämäkin.

Myöskin Antti oli voimaton lopetettuaan, mutta lääkkeellä sain hänen pian virkistymään.

Nilimaa kurkisti ovesta ja ärisi "kirotun rumasti sinä joikasit". Hänen mentyänsä Iisko kertoi Nilimaan olleen nuorempana kova joikaamaan ja vireä maistamaankin. Vanhana korva kuulee toisin kuin nuorena.

Nilimaan matkustajakoti Koutokeinossa v.1954.

Erkunan Antti eli Antti Palismaa (Palismaa = Palis- < palkis- (palkinen) < palkia < saamen bálgat) ja Aatamin Iisko eli Iisko Triumf Koutokeinossa v.1954.

Sitten seurasi Iiskon esittämä Erkunan Iiskon joiku. Huomasimme eron edellisiin verrattuna, tämä oli karskimman, ramakamman tuntuinen niin kuin Erkunan nuorin poikakin oli. Muistan talon emännän kertoneen vä-hän kummastellen kuinka Erkunan pojat ovat ylpeitä, eivät tervehdi vas-taantulijoita kylällä.

Kun Antti oli vielä joikannut Aatamin Ellin joiun, jo vähän käheäksi käy-neellä äänellänsä, olivat pojat lopussa. Sanoivat, että nyt "häätyy levätä monta tiimaa, mutta illalla taas joikaaminen sujuu" He sanoivat pitävän-sä huolen että pääsemme häätaloon ja saamme käyttää koneitamme vapaasti siellä.

Esitimme Haapaselle toivomuksen, että Suomen yleisradio tekisi näistä joiusta levyn myyntiin ja tilasimme jokainen ne itsellemme. Lupasin toi-mittaa levyt esittäville taiteilijoille heti niiden valmistuttua. Me kuuntelijat aijoimme heti levyn saatuamme aloittaa joikaus-opinnot. Saatuansa
kunnon lääkityksen pojat läksivät keskittymään illan rasitusten varalle."


Teksti: Yrjö Kortelainen.