Niilo Laakso, Hetta 12.3.1990:
:

Evakosta paluu


Me Tyynen kanssa tulimme evakosta Jokkmokista Ruotsista. 12. päivä heinäkuuta 1945. 2 lehmää ja hevonen oli mukana. Ruottalainen auto lähti Kiirunasta 11 päivä illalla kohti Hettaa. Vasikkaniemestä tultiin yli Muonioon. Siinä oli ponttonilautta, ruottalaisten laittama. Pioneerit olivat Muoniosta Hetaan poistaneet miinat ja rakentaneet tilapäisrummut ja sillat. Veljeni Antti oli liittynyt pioneereihin Torniossa. Kun pääsi siviliin, Hänet tapasin Palojovensuussa.


Kuvassa näkyy navetanovi, kaivonvintti ja navetan korsteeni. Navettara-kennus oli purettu kaikelta osin ja viety pois. Mutta navetta tasakertaan ja välikatto oli paikallaan. Navetassa me Tyynen kanssa nukuttiin. Eläi-met oli pihalla kiinni.

Savuvalkeat palovat jokapuolella kun oli kaikenlaisia syöpäläisiä ja kuu-ma oli kesä. Kuvassa näkyvä Fääkfrssilainen helIa oli Jokkmokissa erään talon pihassa kaatopaikalle vientiä varten. Minä maksoin siitä 5 kruunua. Ja toin kotikentälle. Ja kyllä se Tyyneä paljon helpotti ruokien laitossa.

Tämä kuva on otettu Hetassa Mäntyvaaran pihalla. Joka on minun syntymäpaikka.

Viikon päivät piti nykimällä ottaa heinä yön-ajaksi eläimille kun ei ollut viikatetta. Minä menin ratsuhevosella Kuttaseen Ruotsiin hakemaan 4 pyöräiset vankkurit ja hevosen silatvaljaat.


Sekä paljon muita tarvekaluja. Meijän tavarat olivat Vanhanpihan varas-tossa. Matkaan kului 3 vuorokautta. Mielessä paino pelko siiti, ettei vain Tyyne mene miinoihin. Miinoja oli jokapuolella. Kun palasin Tyynen luo, Tyyne oli pelännyt minun puolesta jos jotain sattuu. Eikä ollut nukkunut koko yönä. Oli vartioinut lehmiä.

Oma käyttövesi piti hakea Närpistöjoesta. Meijän kaivo oli täynnä ro-mua. Pelko oli, jos se on myrkytetty. Rantatien olima Tyynen kanssa haravoineet. Siellä juotimme eläimet.