Rovaniemi 1929.

Fr. Kellokummun kauppaliike Kemi-järvellä.


20 vuotta takaperin kuolajärveläinen talonpoika Fredrik Kellokumpu osti Kanervan kaupasta Sallassa puoli milliä tupakkaa, pari purkkia karamel-lia ja säkin vehnäjauhoja, tarkoituksella luovuttaa niistä kotikylässään naapureillekin joskus "kipeän tarpeen tullen". Tarvitsijoita oli jokunen jo-ka päivä ja pian oli Kellokummun kotiin kasautunut muutakin tavaraa ja 1902 aloitti Fredrik Kellokumpu pienen sekatavarakauppansa Kuolajär-ven Kellon kylässä.

Pieni syrjäinen syntymäkylä, ei kuitenkaan tyydyttänyt vilkas luontoista kauppamiestä, vaan ajatus kyti yöllä ja päivällä päästä suurempaan lii-kekeskukseen voimaansa ja taitoansa mittaamaan. Haikein mielin jätti innokas kala- ja erämies lapsuusaikojensa tutut erämaat ja apajapaikat v. 1906 siirtyäkseen kauppiaaksi Kemijärven kirkonkylään.

Fr. Kellokummun kauppaliike Kemijärvellä v. 1929.

Istumassa: vas. kauppias Fr. Kellokumpu, maanviljelijä Juho Björkman, kamreeri Matti Särkelä ja maanviljelijä Aapo Särkelä. Seisomassa: kan-sanedustaja M. O. Lahtela, maanviljelijä M. A. Kulpakko ja kauppias Matti Alapeteri.

Ystävät ja neuvonantajat varoittivat uskalikkoa:

- Älä Heetu-rukka yritä tässä kylässä, kaikki täällä konkurssin tekevät, et sie veikkonen täällä vuottakaan kestä.

Mutta "Heetu" yritti kuin yrittikin ja on "painanut aisasta" yhtä mittaa. Ot-tihan se koville alkupäästä, mutta huolista el kylällä huudeltu, porvarin kasvoista paistoi päivä silloinkin kun sydän märkiä juoksi ja kauppa se vaan laajeni joka vuosi. Liiketaloa on täytynyt moneen otteeseen suu-rentaa. Kauppias Kellokummun tuntee koko ylimaa nimellisesti, Kemijär-vi ja koillis-Lappi henkilökohtaisesti, Jos olisi ehtinyt tilastoja joku pitä-mään, niin varmasti karttuisi niistä ruisjauhokiloista, jotka Kellokummun makasiinien kautta on kulkenut, niin valtaisa summa, ettei oppikoulun käymätön sitä lausumaan kykenisi.

Kellokummun tavaravälitys Savukoskelle ja Pelkosenniemelle on aina ollut runsas ja helpoittaakseen toimintaansa näissä kunnissa perusti hän viimemainittuun kuntaan sivuliikkeen 1923. Kellokummun liike on "tava-ratalo" paikkakunnallaan. Sieltä saa ruokatavaraa, siirtomaantavaroita, kankaita kenkiä ja milloin hyvänsä hienon puvunkin päälleen. Myöskin rautatavaroita hänen kauppansa tarjoaa monipuolisesta varastosta. Kel-lokummun liike onkin maamme suurimpia yksityisten omistamia maa-kauppoja ja vanhimpia Pohjolassa.