Pentti Stoor:


Jälleenrakentaja.


Kangas Jouko oli yksi etelästä jälleenrakennuksen aikana Enontekiölle muuttanut kirvesmies. Hän oli suurikokoinen, erittäin voimakkailla kas-vonpiirteillä rakentaja, joka Hetassa ollessaan majoittui Vuontisjärven Kallessa.

Ulkoiselta olemukseltaan tämä muistutti Isolahden Arvoa, mutta hänen kätensä huomattavasti pitemmät kuin Arvolla ja kourat olivat kuin lapiot. Jotku väittivät hänen olleen SM-tasoinen nyrkkeilijä, mutta itse en ole löytänyt merkintöjä mestaruuskilpailuissa palkinnoille sijoittumisesta. Nyrkkeilijän maine saattoi olla suojautumiskeino mahdollisten haastajien eliminoimiseksi.

Viimeisen oppikouluvuoden (-58) kevättalvella kävin siskoni Sirkan ja Vuontisjärven veljesten Aarnon ja Erkin kanssa syömässä päivällisen kuuden aikoihin illalla Eskelisen ravintolassa. Meillä oli sellainen edul-linen koululaissopimus ruokalan kanssa. Arki-iltoina ravintola yleensä suljettiin heti aterioinnin jälkeen.

Paikalla oli pari kaljakaveria, joita emäntä oli jo useasti pyytänyt poistu-maan, miehet vain piuasivat lisää olutta. Silloin Kangas Jouko nousi mi-tään puhumatta pöydästä, käveli miesten luo, tempaisi nämä kainoloon-sa – toisen toiseen – ja käveli ulos. Ukkojen jalat vain heiluivat mennes-sä, kun he yrittivät rimpuilla irti saattajastaan. Sitten Jouko palasi ai-van rauhallisena jatkamaan ruokailua ja totesi:

- Kyllä sitä pitäisi sanaa uskoa.

Kallen majatalon edessä 1950-luvun alussa, vas. Jouko Kangas, Maija Vuontisjärvi, rakennusmiehen sylissä Matti? Kuva: Maija Vuontisjärven albumista.

Kesällä -65 olimme saaneet valettua Ketojärvelle laatan mökin pohjaksi. Isä oli luonut mökistä piirustukset, joiden mukaan pyydettiin Kangas Joukoa tekemään rakennuksen rungon.

Tulimme järvelle jalkaisin Ketomellasta lauantaina aamupäivällä. Tarjou-duin apulaiseksi, mutta hän sanoi mieluimmin työskentelevänsä yksin. Kun kyselin, mitä ruokia jätän hänelle työmaalle, vaatimus oli yksinker-tainen – pelkkää kahvia. Sovimme, että tulen hakemaan hänet maa-nantaina.

Maanantaiaamuna hän odotteli jo kyytiä Ketomellassa ja vakuutti rungon olevan pystyssä ja lisänneen tuvan eteen piirustuksista poiketen kuistin pohjan.