Yrjö Kortelainen:

Nilimaa KoutokeinostaKoutokeinosta oli viety monta sataa härkää joilla oli tarkoitus ryhtyä huoltamaan kullankaivajia juuri löydetyille kultakentille. Meren yli mentiin Manitoba-nimisellä laivalla, ja matka kesti niin kauan, että keli oli lopussa kun tultiin perille. Nilimaa kertoi osan häristä tulleen syödyksi ja loput päästettiin veiti. Sitten hän osti muutamia satoja poroja ja ryhtyi hoitamaan niitä. Työ oli ankaraa, mutta porot menestyivät hyvin.

Muutamien vuosien kuluttua kyllästyneenä myi elonsa valtiolle. Se oli kasvanut jo 1300 päätä käsittäväksi ja hinta oli 24 dollaria kappaleelta. Tämä lienee ollut Nilimaan rikkauden alku. Myöhemmin Nilimaa oli toiminut kullankaivajana; siinä ammatissa hän taisi menestyä melko hyvin. Hän näytti muutamia kultapaloja, jotka oli säilyttänyt muistona. Olivat aika suuria ja säännöttömän muotoisia. Tästä elämänsä vaiheesta hän ei paljon suostunut kertomaa.

Jack Londonia hän sanoi oikeaksi emävalehtelijaksi ja tuotti meille pettymyksen murentamalla romanttiset kuvitelmamme ja romaneista omaksumamme seikkailun hohteen Alaskan suurenkulta-ryntäyksen ajoilta. Kova ja raskasta työtä se oli, Nilimaa totesi.

Laki oli olemassa ja se piti huolen, etteivät kälmit ja muut lurjukset pääs-seet liiaksi rehellisiä ihmisiä kuppaamaan. Viimein hän oli tehnyt mat-kan Koutokeinoon ja tuonut sieltä tullessaan Penthan tyttären, jonka kanssa meni naimisiin.

Oleskelustaan muualla Yhdysvalloissa hän mainitsi ylimalkaisesti jonkun sanan. Nilimaa oikein lämpeni muistellessaan silloista autoansa, Fordin kolmatta mallia, jota hän kehui kaikkien aikojen parhaaksi. Jos sellaisen vielä voisi saada, heti ostaisin. Sitten voisin ajaa koivutunturiakin minne haluaa. Lopuksi Nilimaa näytti Ameriikan talojen ja maailman parhaan autonsa kuvat jotka hänellä oli huoneensa seinällä kehystettynä.

James Nilimaa kuvattuna 1930 Alaskassa.

Alfred Nilimaa (James NIlimaan isä) oli Muoniosta, tuli Koutokeinoon v.1897 ja lähti seuraavana vuonna Alaskaan. Hän palasi takaisin Koutokeinoon. James lähti 1930-luvulla Alaskaan, mutta tuli takaisin Koutokeinoon ja nai siellä Maritin (o.s. Pentha). He jäivät Koutokeinoon, jossa Marit toimi kätilönä. He pitivät matkustajakotia Koutokeinossa.


Nilimaan matkustajakoti Koutokeinossa v.1954.