Jätkän osa ja arpa


Kyllä tämäkin mies hakkaa päälle ja olisi ollut paavin aatetta vastusta-masta Saksan sodassa, jos olisi sattunut syntymään 300 vuotta ennen. Mutta hän hakkaa tukkien päälle, sillä hän on ammatiltaan tukkipoika ja arvoltaan jätkät kotoisin Kittilästä. Hän sattui tässä kerran menemään kirjakauppaan ja kysyi, että
- saapikos täällä telehvornata.

Kun hän oli puhunut asiansa puhelimeen, sanoi kirjakauppias, että osta-han raha-arpa, niin voitat tuhansia. Mitäs köyhä tuhansilla, arveli mies, mutta hilu rimpsis, saattaahan tuon satasen heittää, mitäs köyhä sata-sellakaan.

Ja niin tehtiin kauppa. Kun arvontapäivä tuli, oli sanomalehtiin päävoiton kohdalle merkitty juuri tämä Kittilän miehen numero. Hän voitti 300 000 markkaa. Jopas tuli pitkä penni, sanoi hän. Ja lienee sanonut paljon muutakin. Ainakin hän oli sitä mieltä, että rahan pitää liikkua, että pääs-tään huonoista ajoista. Ja liikutti rahan autokauppiaalle, osti 160000:- markan Studebakerin, 6000: - markan ramahvoonin eli riemurasian. Sit-ten hän harjoitteli puuhun ajamista ja onnistui särkemään autonsa.

Myöhempiä tietoja puuttuu, mutta kovana rangaistuksena hän kuuluu näitä rahoja pitäneen.