Pentti Stoor.

Juhannustanssit


Juhannusaattona teimme poikaporukalla –Kari-Pekka, Kultiman Antero, Laakson Tauno, Rovan Kalevi, Laakson Sakari ja minä - kiertoajelun Jukan autolla Enontekiö, Aavasaksa, Ounasvaara ja Hetta. Kummassa-kin viettopaikassa oli suunnattomasti juhlaväkeä, mutta meidän tullessa paikalle suurin osa tytöistä oli jo valintansa tehnyt.

Rovaniemellä haimme Jolangin Timon oppaaksi Kairatie 3.:sta ja suun-tasimme vaaralle. Siellä Kumpulaisen Kari-Pekka juhlatamineissa sijoit-tui toiseksi harrastelijasarjan painonnostossa 115 kilolla. Olisi Pekka var-maan nostanut enemmänkin, mutta jokaisella oli vain kolme nostoa, jois-sa kaikissa Pekka onnistui.

Paluumatkalla Kaukosessa vastaantuleva auto heitti kiven meidän tak-sin tuulilasiin, joka meni tuusan nuuskaksi. Kokeneena kuljettajana Juk-ka teki vain kuljettajan kohdalle pään kokoisen reiän, josta näki juuri ja juuri pitää auton tien päällä. Vaikka oli kaunis auringon paiste eikä sata-nut räntää tai vettä, niin aamu oli kuitenkin sen verran kolea, että pikku-takissa tahtoi tulla kylmä takapenkilläkin. Muoniossa Mellan Väinöllä sattui olemaan varastossa Transitin tuulilasi, jonka hän hyväntahtoisesti Juhannuspäivänä pisti paikoilleen.

Väsynyt juhlaporukka nukkui viereisen Olos-hotellin nurmikolla auringon paisteessa lasinvaihdon ajan. Reissulla ei yhtään peliä tanssittu, mutta muistoja kertyi näin vanhanakin mietittäväksi.

Aavasaksa juhannusyön auringossa Maalaus: Isto Eetu, alkuperäisen kuvan tekijä ; Tilgmann Ferdinand, painaja ; Valistus, kuvaaja 1905. Museovirasto. / finna.fi