Pentti Stoor.

Kesä v. 1952.


Isäni Eino oli juuri ennen Helsingin olympiakisoja alkua saanut toisen sy-dänkohtauksen ja joutunut Hetan terveystalon vuodeosastolle. Häneltä oli kaikki liikkuminen kielletty kahdeksi kuukaudeksi. Vielä silloin talou-denhoitajan nimikkeellä toiminut, tuleva äitipuoleni Helli oli lähtenyt Ola-vin ja Sirkan kanssa synnyinkotiinsa Raanujärven Luukonniemeen kesä-lomille. Isä toivoi minun saapuvan hänen kaverikseen Hettaan. Matkus-tin Eskelisen linja-autolla Rovaniemeltä maanantai-iltana 21. pnä heinä-kuuta kotiin, jossa ovet olivat lukossa. Vasta sitten, kun olin irrottanut eteisen ikkunan ja kömpinyt siitä sisään naapurista Rovalta tuotiin ulko-oven avain. Illalla myöhään kävin naapurin emännän Rovan Lempin luo-na syömässä, mutta nukuin yksikseen kotona. Vasta seuraavana päivä-nä kävin isän luona sairaalassa. Isän ja pojan kohtaaminen oli liikuttava. Molemmat itkimme. Isä kertoi, kuinka täpärällä selviytyminen oli ollut. Vasta viisivuotiaan veljeni Olavin hieronta oli helpottanut kipuja vasem-massa kädessä.

Loppuviikon asustelin yksin kotona ja kävin naapurissa syömässä ja seurasin tiiviisti radiosta ja Pohjolan Sanomista olympialaisia. Suomen Denis Johansson voitti oman välieränsä 1500 metrin juoksussa, ja hä-neltä odotettiin hyvää sijoitusta myös loppukilpailussa. Hän olikin sijoittu-nut hyvin aina viimeiselle kierrokselle asti, mutta sitten muut menivät menojaan ja yllätysmestariksi kiri Luxenburgin Barthel. Dennis sijottui kymmenenneksi vain muutaman kymmenyksen heikommalla ajalla, millä voitti välieränsä. Dennis tunnettiin sanavalmiina sikarin ystävänä, niinpä eräs mies yleisön joukosta huusi Johanssonille hävityn kilpailun jälkeen, että mitä sikarimerkkiä tämä polttaa. Dennis heitti vasta kysymyksen: ”Mitä matkoja sinä juokset?”

Toinen pettymys tuli keihään heitossa, jossa karsinnan voittanut Toivo Hyytiäinen jäi ensimmäisen heittonsa tuloksella 71,89 pronssille, joka oli Suomen ainoa mitali näiden olympialaisten yleisurheilussa. Kisojen san-kari oli pitkien matkojen juoksujen kolmella kultamililla Emil Zatopek (Sa-tupekka), lisäksi hänen vaimonsa Dana voitti naisten keihäänheiton. Brasilian Da Silva villitsi yleisön pomppimalla kolmiloikassa uuden ME 16.22. Saman tekivät Jamaikan 4x400m mustat pitkäjalkaiset viestimi-ehet kukistamalla Yhdysvaltain joukkueen kymmenyksellä.

Helsingin olympialaiset 1952. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

Denis Johansson Helsingin olym-pialaisissa v. 1952.

Äitienpäiväjuhlien järjestäjät Hetan kansakoulun asuntolan keittiössä 1960-luvulla. Oik. Eero Meronen, Jussi Syväjärvi, ?, Niilo Laakso, ?, ja Eino Stoor.

Matti Järvinen ohjaa Toivo Hyytiäistä Vierumäellä v. 1943. Kuva: Lusto - Suomen Metsämuseo.

Viikon lopulla isä pääsi sairaalasta, mutta hänellä oli edelleen liikkumis-kielto, minkä vuoksi me menimme Palojoensuuhun isäni veljen Arvon luokse tämän vaimon Marin hyvään hoitoon. Minä kuljin Arvo-sedän ja tämän poikien Jussin ja Pekan kanssa niityillä – ensin Muoniojokivarres-sa Ruotsin puolella ja toisella viikolla Sotkajärven rantaniityillä Palojoen-suun ja Hetan välillä. Sotkajärvellä nukkuminen jäi aika vähiin yöllisten vesisateiden takia. Kun isä tunsi kuntonsa vähän paremmaksi, palasim-me kotiin ja hän rupesi normaaleihin askareisiinsä, mitä silloin pidettiin kuoleman kanssa leikkimisenä, mutta joka tämän päivän tietämyksen mukaan oli oikea ratkaisu.