Lapin Kansa 1935.

Kittilän ukkoa huvitti seikkailla kar-hun kanssa.

Katsoi kontiota silmiin ja molemmat karjuivat kilpaa.

Karhuja näyttää Pohjois-Kittilässä olevan runsaasti.


Pohjois-Kittilässä on viime aikoina liikkunut runsaasti karhuja, joita useat kulkijat ovat metsäteillä tavanneet, Niinpä hiljattain 70 vuotias Aukusti Hietala, joka oli 13-vuotiaan poikansa kanssa kalassa noin 3 km. päässä Kiistalasta Kampsajoella, tapasi metsätiellä edellään kulkemassa ko-mean mesikämmenen. Kun vanhus ei vielä koskaan ollut tällaista otusta tavannut, teki hänen mielensä katsella otsoa hieman lähempää ja siinä mielessä hän hiipi aivan lähelle petoa. Ja vielä nähdäkseen kuinka ko-mea kontio on, kun se nousee takajaloilleen, hän karjaisi kovasti.

Mutta tästäpä metsän kuningas otti nokkaansa ja pöllähti miehen eteen noin 3 metrin päähän. Ei auttanut siinä lähteä pakoonkaan miehen, joka ei silti hänkään ollut mikään arkalasta kotoisin oleva. Hietala muisti ker-rotun, että katsomalla tiukasti karhua silmiin, ei se käy päälle.

Ja niin siinä joutuivat kontio ja vanhus vastakkain tuijottaen tiukasti toi-siaan silmiin. Mies ja poika karjuivat minkä kurkusta lähti karkoittaak-seen pedon läheltään, mutta karhu ei muuta kuin karju itakaisin, että miesten selkäpiitä karmi. Vihdoin karhu lähti lönköttelemään pakoon pensaitten taakse.

Otsoa lienee kuitenkin uteliaisuus vaivannut niin, että se palasi kohta ta-kaisin ja tuli erään pensaan taakse aivan miesten viereen, tuskin metriä oli enää rakoa. Ja taas alkoi kova silmiin tuiiotus. Siitä näyttikin olevan apua, sillä aikansa tutkittuaan ihmislapsia karjaisi kontio jäähyväiset ja lähti omille teilleen.

Nilivaara Soldan, Carl Erik, tekijä 1850–1860. / Museovirasto.

Nilivaaran ja Rastin välisellä tiellä tapasi aamuyöstä kotiinsa palaava talonpoika Ales Rautiolan myöskin karhun, joka kovin uteliaasti katseli kai karhun mielestä kummallisella vehkeellä, polkupyörällä, ajelevaa Rautiolaa.

Rautiola ajoi aivan lähelle karhua, joka puikahti läheisen pensaan taak-se, mistä kovin tuimasti tuijotti miestä, Siinä mies ja otso seisoivat het-ken silmästä silmään eikä pyöräilijä uskaltanut lähteä ajamaan. Lopuksi karhu lähti pakoon. Rautiola kertoi olleensa niin jännittynyt ja peloissaa-nkin, että näki ainakin puolikymmentä karhua juoksevan pakoon samas-ta pensaasta.

Viime viikolla peloitteli suuri karhu Kittilässä Sirkankylän takalistolla Mantovaaran takana marjamiehiä. Yhtäkkiä huomasivat he ison karhun tulevan heitä kohden syöden tullessaan hilloja, Havaitessaan ihmisiä lähti karhu kuitenkin juoksemaan takaisin. Marjamiehet pääsivät näinol-len pelkällä säikähdyksellä