Kiruna. 4. 4- (US) / Sosialisti 1935.

Korpelaiset kiroavat nyt 4 päivää.


Pahoinpitelevät vanhempiaan, jotka eivät ole liittyneet lohkoon.

Korpelan uskonlahko, jonka tyyssijoja ovat Kiruna ja Karesuvanto, on nyt johtanut ensimmäisiin levottomuuksiin ja väkivaltaisuuksiin. Kiirunas-sa on lahkolaisten keskuudessa profeettana vaikuttanut muuan lappa-laistyttö nimeltään Inga Bål, joka on kertonut nähneensä ihmeellisiä nä-kyjä. Hän on nyt saapunut Karesuvantoon ja ilmoittanut siellä oleville lahkolaisille saaneensa sellaisen käskyn ylhäältä, että kaikkien uskon-lahkolaisten tulee neljän päivän ajan kirota toisinajattelevia.

Näin onkin tapahtunut keskiviikosta lähtien. Lahkolaiset ovat olleet jou-kolla liikkeellä teillä kulkien talosta taloon lasketellen karkeita kirouksia ja uhkauksia. Eräässä talossa särjettiin ovi.

Toivo Korpela (seisoo) Kuva: Wikipedia.

Pari lahkolaista ajoi torstaina aamulla Kuttasen kylään, missä he pahoin-pitelivät vanhempiaan, jotka eivät olleet liittyneet lahkoon. Karesuvannon nimismies pidätti miehet ja erään kolmannenkin, joka esiintyi raivoisana.

Samalla takavarikoitiin muutamia mauserpistooleja. Kun pidätettyjen vaimoja ei päästetty viemään miehilleen ruokaa, aloittivat he yli kirkon-kylän kuuluvan kiroamisen.

Kiirunasta saapui torstai-iltana poliisikomennuskunta Karesuvantoon ot-tamaan haltuunsa pidätetyt ja ylläpitämään järjestystä. Mieliala on paik-kakunnalla kiihtynyt. Pelätään vielä levottomuuksie puhkeamista