Pentti Stoor.

Koulumatka


Kerronpa eräästä koulumatkasta vuodelta 1957.


Pääsiäinen oli sinä vuonna huhtikuun 20 päivän tienoilla. Kevät oli koko Suomessa myöhässä, niin että abit saattoivat vielä pääsiäisenä Helsin-gissäkin hiihtää. Tiistaina 23. päivänä olimme Yhteiskoulun enontekiöläi-set oppilaat Eskelisen linja-autolla matkalla koulupaikkakunnalle Muoni-oon. Alkumatkasta oli aivan tavallinen hiekottamaton talvikeli, joka muut-tui Palojoensuusta alkaen vesisateen vuoksi aina vain liukkaammaksi. Ylimuoniossa tie oli jo niin jäinen, ettei auto voinut pysähtyä. Seisoessa se liukui aina johonkin suuntaan, siksi ihmiset nousivat Rantakokon Vil-hon kaupan kohdalta oikein hitaasti - matelemalla liikkuvan linja-auton etuovesta sisään. Nopeajalkaiset koululaiset kerkesivät hyvin kyytiin, mutta hitaampia vanhoja ihmisiä kuski ei jäänyt odottamaan, vaan sulki etuoven ja ajoi pois.

Muutaman sadan metrin päässä kaupalta oli jyrkkä kurvi vasemmalle, jossa autolla ei ollut riittävää vauhtia, vaan painava linjuri liukui hitaasti, mutta perusteellisesti kallistuksen vuoksi sisäkurvin puolelle ojaan. Kun neljällä rattaalla pysynyt auto oli pysähtynyt kallelleen ojan pohjalle, me koululaiset taputimme käsiämme, mistä kuljettaja hermostui. Hän luuli, että taputimme hänelle. Ilo johtui kuitenkin siitä, että tiesimme myöhäs-tyvämme koulusta tai pahimmassa tapauksessa saisimme pätevästä syystä kokonaisen päivän vapaata koulusta.

Eskelisen Lapin Linjat Oy:n linja-auto v. 1949. Kuva: Kanninen. / Museovirasto.

Auto oli jumissa ojassa pitkälle iltapäivää, ennen kuin TVH:n sora-auto ehti hiekottamaan tien. Kurvin kohdalla oli omakotitalo, johon menin odottelemaan matkan jatkumista parhaan kaverini Aarnon kanssa. Ta-lossa asui yksinäinen mies, jonka huomasimme olevan sokean vasta, kun näimme hänen lukevan kirjaa sormillaan (Muotkan Fetti.). Saimme olla sisätiloissa siihen asti, kun Linja-auto saatiin nostettua ojasta ja mat-ka jatkui.

Samana päivänä heti meidän jälkeemme liukkaan kelin takia hieman pohjoisempana tapahtui kuolonkolari, jossa kaksi ikä-ihmistä menehtyi ja taksikuski loukkaantui pahoin. Miten lie meidän olisi käynyt, jos ojaan ajo olisi tapahtunut täydessä vauhdissa.