B.O.S. / Viikko-Sanomat 1933.
Lapin kuningas.
Iso-Samperi. Tämä nimi on tuttu kaikille Lapin ja Perä-Pohjolan asukkail-le. Metsänhoitaja Hugo Richard Sandberg se oli tämän entisen Lapin "kuninkaan" oikea nimi ja oli hän kuten siihen aikaan sanottiin, forstmes-tari, eli kuten Lapin kansa lausuu, "hosmestari", jota asianomaiset piti-vätkin aikanaan hienoimpana kuin suomalaista vastiketta.
Iso-Samperi - kutsumme häntä tässä tällä kansan antamalla nimellä tuli A.B. Kemi O.Y:n metsäosaston päälliköksi 1890 tienoilla ja oli hänen asuin- tai "hallitus"-paikkanaan Rovaniemen kirkonkylä ja asuntona Konttinen-niminen, siihen aikaan huomiota herättävän mahtava, kaksi-kerroksinen puutalo. Tämänlaisia mainitun yhtiön omistamia taloja on vieläkin kaksi samanlaista rinnakkain. Toisessa talossa oli lennätinkont-tori, lennätinpäällikön asunto ja yhtiön virkailijoiden asuntoja. Konttinen sijaitsee Kemijoen varrella, Ounaskosken rannalla, vastapäätä Ounas-vaaraa. Paikka on Rovaniemen ihanimpia. Lapin "kuninkaan" liikanimi "Iso" johtui osaksi siitä, että hän oli pitkä, komea mies, mutta päätarkoi-tus tällä nimellä lienee ollut se, että kansa tahtoi näin korostaa miehen mahtavuutta suuren yhtiön edustajana sekä myös hänen suurta valtaan-sa Lapin ja Peräpohjolan hyvinvoinnin järjestelyssä. Tällä liikanimellä tahdottiin vielä - varsinkin ensi aikoina - tehdä ero erään samalla alalla työskentelevän Sandbergin, Pikku-,Samperin välillä. Viimeksimainittu oli ruotsinmaalainen suomenkieltä taitava, Pohjois-Ruotsista kotoisin oleva sahanomistaja, joka osteli metsiä Pohjois-Suomesta ja uitti puut Ruot-siin.

Keskellä istumassa Hugo Sandberg. Kuva: Metasätaloudellinen aika-kauskirja 1921.

Karhunkaataja Hugo Richard Sand-berg v. 1881-1882. Kuva: Andersson Gustaf Henrik. / Museovirasto

Metsänhoitaja Hugo Richard Sand-berg v. 1893. Kuva: K. E. Ståhlberg. / Lusto - Suomen Metsämuseo.

Metsänhoitaja Paul August Nyman (Norvasalo) v. 1893. Kuva: Ina Lind-qvist & Co, Oulu. / Lusto - Suomen Metsämuseo.

Kenraalikuvernööri Seyn puolisoi-neen vierailulla Rovaniemellä v. 1911. Istumassa keskellä kenraali-kuvernööri Frans Albert Seyn, vierel-lään puolisonsa Sofia Ivanovna, knallipäinen herra takarivissä äärim-mäisenä oikealla on everstiluutnantti Gustaf Emil af Enehjelm. Kuva: Mu-seovirasto.

Näkymä Maantiekadulta eli nykyiseltä Valtakadulta v.v 1908–1917 . Ku-vattu Kanervan liikekiinteistön katolta. Vasemmalla puolen tietä Pasma ja Haarala (myöhemmin Nyländen), oikealla Hannulan kirjakauppa, posti ja takana Konttisen kartano. Kuva: Paavalniemi Iikka. / Lapin Maakuntamu-seo.

Nelipyöräiset ajelurattaat l. trillat Pielisen museon ulkomuseoalueella v. 1986. Kuva: Ilmari Karvonen. / Pielisen Museo.
Sen mukaan mitä vanhat ihmiset kertovat, oli sovinto ja työrauha hyvä alkuaikoina Iso-Samperin ja hänen työväkensä kanssa. Kemiyhtiö osteli suuria metsiä ja kerrotaan, että eräänkin lohkokunnan metsä, muistaak-seni Kivirananlohko Kemijärvellä, oli se ensimmäinen suurveto, jolla yh-tiön sahojen tukkitarve tuli tyydytetyksi moneksi vuodeksi. Mutta 1900 vuoden jälkeisinä vuosina rupesivat sosialistiset opit tekemään tuhokul-kuaan sikäläisen työväen piirissä, eikä kestänytkään monta vuotta, kun sato oli niin kypsä, että ensimmäinen lakko oli julistettu. Kuvaavana sen ajan työväelle oli, että, vaikka sitä oli jo pitemmän aikaa kiihoitettu ja se-litetty minkälainen valtti työväellä on lakkoilemisessa, se ei edes osan-nut oikein nimittää tällaista lakkoa eikä varsinkaan sitä. mistä syystä työt lopetettiin. Metsistä palaavat miehet vastasivat kyselijöille syyksi, miksi he kesken talven palaavat pois työmailtaan, että "ne teit, perkelheet, reekin tai lahon". Iso-Samperi haali työväkeä muilta paikkakunnilta ja ta-lolliset menivät yhä lukuisammin tukkimetsiin.

H.R. Sandberg. Kuva: Metsästys ja kalastus 1930.

Metsänhoitaja H.R. Sandberg on Rovanie-meltä. Edustanut Kemin tuomiokuntaa. Kuva ja teksti: Suo-men Kuvalehti 1919.
Metsästysurheilua harrasti Iso-Samperi kiihkeästi. Hän oli kaatanut yli neljäkymmentä karhua, muusta pienemmästä riistasta puhumattakaan. Kun näillä metsästysmatkoilla tarvittiin myöskin riistankantaja ja opas, etsittiin sellaiseksi sopiva poromies, joka tunsi metsät ja eli samalla hy-vä riistamies. Tällainen työ uskottiin usein eräälle poromiehelle, jota kut-suttiin Pokka-Joonaksi. Joona oli lappalaista syntyperää, vanha poro-mies, innostunut metsänkävijä sekä vielä hyvin liukaskielinen jopa, ku-ten pohjalainen sanoo, "vähän tuulella käypä". Tällä Viimeksi mainitulla tarkoitettiin, että Joona oli jollei nyt aivan kaistapäinen niin ainakin jonkin verran hupaisan yksinkertainen, joka jutteli välistä sellaistakin, jota ei tarvinnut ottaa aivan täydestä.
Ehkä juuri tämä seikka miellytti Iso-Samperia ja hänen tovereitaan, sillä
olihan herroilla rattoisaa kuunnella iltasella metsästyspirtin takkavalkean ääressä Joonaankin metsästyskokemuksia, jotka eivät olleetkaan vähäi-set. Olihan hän ollut monessa karhunkaadannassakin mukana Iso-Sam-perin kanssa.
- Niitä kauhujuttuja ei kai kannata kertoa, joissa olen ollut mukana hos-mestarin kanssa, vaikka niissä olisi monta jännittävääkin kohtaa. Muis-telempa erästä karhujahtia, jossa olin kerran laukunkantajana parin her-ran kanssa. Herrat olivat ostaneet Namman Jussilta karhunkierroksen, joka oli Nammanperän metsissä, ja kun saavuimme taloon ja olimme nukkuneet yömme, sonnustimme itsemme karhujahtiin Jussin opastuk-sella. Hiihtelimme hyvän neljänneksen ja monta sudenvirstaa eikä kier-rokselle oltu vielä päästy. Yksi herroista, iso, lihava ja laiska mies alkoi väsyä ja tuskitteli, että eikö jo pian olla kierroksella. Jussi vakuutteli, että ollaan jo siinä kankaassa, jossa pesä on. Aloimme kiertä kangasta ja kun pesä ei vain tahtonut löylyä, niin herrat vaativat Jussilta kierrosraho-ja takaisin ja uhkasivat veloittaa Jussia vielä hyvällä päiväpalkalla sekä omasta että minun puolestani. Jussi oli jo itsekin totisena, kun pesää ei löytynyt, mutta kehoitti minun tutkimaan vielä tarkemmin erään pienen kummun, nuuskien itse muita nyppylöitä. Olinpa aivan saada halvauk-sen, kun lumikinos allani alkoi liikkua ja suksieni välistä kohosi ylös val-tava karhunpää. Säikähdin itse karhun ärjäistessä, etten muista muuta kuin että istuin lumikinoksessa, toinen sivakka poikki mäystimen etu-puolelta. Karhua ei näkynyt missään ja herrat kiroilivat sekä ruotsiksi että suomeksi. Herrat sadattelivat minua, että "Se, sun vietävä pani tuon Joonan istumaan karhun selkään, ettei sitä voinut ampua oikeaan paik-kaan". Minä olin lysähtänyt karhun selkään karhun ärjäistessä ja kun ampujain piti varoa minua, sattui kuula sivakkaan ja katkaisi sen. Se oli kai muuten minun onneni, sillä ellei katkennut suksi olisi tökännyt lu-meen, niin kuka tietää kuinka pitkän vapaan kyydin olisin saanut ja olisihan se karhukin lopulla ryhtynyt syynäilemään ratsumiestään.

Janne Poikajärvi v. 1938. Kuva: Metsämuseo.

Kemi Oy:n I metsäpäällikön, Hugo Richard Sandberg, (samperi). "Lapin keisari" täytti 80v. 4.6. S. on Rova-niemen suojeluskunnan kunniapääl-likkö ja kautta maan tunnettu erän-kävijä, joka mm. on kaatanut 40 kar-hua. Teksti: Hakkapelitta 1929. Kuva: Lapin Metsämuseo.
Siitä tulikin sellainen sudenajo, etten ikinä unohda. Aamulla varhain vei-vät torniolaiset poromiehet meidät hukan jäljille, ottivat hyvästit meiltä, ja niin ryhdyimme jatkamaan ajoa. Janne lähti painaltamaan edellä ja minä perässä. Kun olimme kotvan hiihtäneet, ilmoitti Janne, että hukalla on ai-nakin neljänneksen etumatka, joten emme saavuta sitä tänään, mutta huomenna panemme sen kovalle koetukselle. Jatkamme tänään ajoa niin myöhään kuin näemme jäljet ja huomenna varhain alamme uuden kirin. Näillä paikoin pitäisi palkia poroja, sanoi Janne, joten hukalle ei jä-tetä paljonkaan aikaa tuhojen tekoon. Ensimmäinen ajopäivä kääntyi piankin illaksi, jonka tähden etsimme kelohongan ja teimme rakoval-kean. Kun kuivailimme ensin hikiset vaatteemme, etsimme laukuistam-me keittokauhat esille ja keitimme teen ja lämmitimme poronkuu-velliä, jota Poikajärven emäntä oli pannut jäätyneen tönkin mukaamme. Taval-lisesti poromies nukkuu rakovalkealla, joka ei olekaan hullumpi yösija, kun se on mukavaksi järjestetty, mutta nyt ei tahtonut uni maittaa. Janne kai ajatteli, että mahtaako se hurtta ehtiä montakin poroa tappaa tänä yönä, ja odotteli vain päivän koittoa. Ei minullakaan tullut unta, vaikka olimmekin olleet aika kilpahiihdossa. Kun aamu alkoi valjeta sen verran, että erotimme suden jäljet, nousimme suksillemme.

Suomen ensimmäisen konesavotan, Iso-Samperin savotan muistokiven paljastustilaisuus Savukosken Lattunassa v. 1957. Paljastettavan muisto-merkin päällä on karhuntalja. Kuva: Öhrling. / Lusto - Suomen Metsä-museo.

Suomen ensimmäisen konesavotan, Iso-Samperin savotan, muistokiven paljastustilaisuus. Kuvassa tilaisuuteen osallistuneita henkilöitä, taustalla Lattunan kämpän rakennuksia. Kuva: Öhrling. / Lusto - Suomen Metsä-museo.