Pentti Stoor.

Lentäen Hetan yllä


Aivan 50-luvun alussa Enontekiölle saapui pieni 3-paikkainen vesitaso lennättämään yleisöä. Kone laskeutui ensin pappilan rantaan ja lennätti halukkaita lähellä Hetan nykyistä keskustaa.

Parin tunnin jälkeen lentäjä siirsi umpinaisen yksitasoisen potkuriko-neensa Ounasjärven Pasakkalahteen, lähelle kotitaloani nykyisen Yrjö Kokon kirjailijatalon viereen. Lentokoneen ilmaantuminen lahteen keräsi muutaman aikuisen ja ison lauman kläppejä rantaan tutustumaan tuo-hon outoon hörhöläiseen.

Kun kuulimme, että kone lennättää ihmisiä maksua vastaan, niin silloin tuli kiire hakea tarvittava raha kotoa. Pääsin toiseen nousuun yhdessä Öhmannin poikien Olen ja Orvon kanssa. Ole isoimpana pääsi etupen-kille ja minä Orvon kanssa taakse, josta myös oli ikkunat molemmille puolille.

Maisemia oli helppo seurata. Kone nousi ketterästi ilmaan ja lensi ensin vähän aikaa Ounastunturille päin. Sitten lensimme poikkijärven rantaa pitkin Pekkalan vaaran yli Kurunpäähän.

Hetassa v.1952: 1. Elsi Angeli, 2. Marjatta Öhman, 3. Ulla Salmela, 5. Asta Laakso, 6. Anna-Liisa Isolahti, 7. Lilja Rova, 8. Sirkka Laakso, 9. Aarno Vuontisjärvi, 10. Pertti Rova, 11. Sirkka Syväjärvi,12.Timo Kuru, 13. Voitto Laakso 14. Inkeri Vuontisjärvi, 15. Mauno Kuru, 16. Reijo Vuontisjärvi?, 18. Orvo Öhman, Pentti Stoor. Kuva: Matti Pouttvaara. / Museovirasto.

Hetta. Kuva: Suomen Kuvalehti 22/1954

Yrjö Kokon Ungelon saari on putkahtanut kylänkainalosta kuin taivaitten väliin, ilmasta katsoen. - Kuva ja teksti: Matti Poutvaara/Suomen Kuva-lehti 41/1953.

Hetan kylässä otettu ryhmäkuva 1952; eläinlääkäri ja kirjailija Yrjö Kokko oikealla (Kokko (1903-1977) oli tunturisaamelaisen kulttuurin ja elämän-tavan puolustaja.), keskellä Poutvaaran pariskunta ja vasemmalla Tauno Rova Hetasta. Kuva: Poutvaara Matti, / Museovirasto

Hetasta v.1953.Kuva on otettu silloin kun Siiri Inga Rist (edessä) pääsi ripille! Taustalla Tapio Laakso, takana oleva nuori nainen näyttää Elli Kalttopäältä Kuva: Maija Vuontisjärven albumista.

Kun olimme olleet vähän aikaa olleet ilmassa, lentäjä kysyi:” Pelottaako poikia?” Sitten hän vähän puisteli konetta puolelta toiselle ja toisti kysy-myksen. Kun ei vieläkään pelottanut, hän teki jyrkän kaarroksen. Nyt me takana, joilla ei ollut turvavöitä, pidimme jo vähän tiukemmin penkeistä kiinni, mutta emme vieläkään tunnustaneet pelkäävämme.

Sitten lentäjä ohjasi koneen kirkon tornin yläpuolelle ja alkoi pörrätä tor-nia ympäri samalla pudottaen koneen korkeutta joka kierroksella vähän alemmas. Silloin minä ilmoitin, että nyt riittää. Vielä paluulennolla ran-taan ohjaaja kysyi, että pyöräytetäänkö kone ympäri, johon tuli kielteinen vastaus kolmesta suusta.


Seuraava lennätettävä oli Laakson Tapio, paremmin kyläläisten Tapurin nimellä tuntema vähän yksinkertainen Laakson Kallen keskimmäinen poika, joka silloin oli ehkä 25-vuotias. Me toimitimme lentäjälle, että Ta-puri on niin rohkea, että hänelle voi esittää kaikki vaikeimmatkin temput.

Tapuri naurahteli hermostuneesti noustessaan koneeseen, mutta va-kuutti, ettei pelottanut. Jo koneen noustessa pilotti vempautteli konetta puolelta toiselle, samoin koira puistelee turkkiaan. Lopuksi palatessaan takaisin lahteen hän teki järven yllä koneellaan laajan surmasulmukan. Sen nähdessämme totesimme, että mitkä äsken olivat Tapurilla housuis-sa, ovat nyt niskassa.

Koneen laskeuduttua, Tapio totesi vähän änkyttäen, että ”pojat, oli haus-kaa” ja kiiruhti suorinta tietä Rovan Aarnen käymälään.Meidän arvelum-me saattoi sittenkin pitää paikkansa.