Pohjolan Sanomat 1936.

Matkamiehen muistelmia 2.


Vieläkin Kaaresuannon ristiäisistä. Ruijan matka. Suomalaisuuden pelkoa Norjassa.

Kuten edellisestä kirjeestäni näkyi, vietettiin Kaaresuannossa oikein reippaat ristiäiset. Tahdon tällä kerralla vain mainita niistä kertomani lisäksi, että rahaa annettiin kovasti ristiäislahjaksi. Pyramiidinmuotoinen läjä kruunuja siinä kertyi pöydälle illan mittaan.

Toisena arkena joulun jälkeen lähdin ajamaan Ruijaa kohti Juuson Asla-kalta vuokraamallani Lapin laiskimmalla porolla. Menomatka meni aivan tavallisesti. Lumimyrskyt vain tekivät haittaa koko matkan ajan, lukuun-ottamatta maanselän tuota puolta Ruijaa, jossa oli melkein täysi kesä. Siellä ei ollut lunta ollenkaan ja kun hyvää kukkajäkälää oli riittämiin, olivat porollani siellä Herran päivät.

Loppiaisen aattoiltana saavuin Juukean Skibotteniin kauppias Juhan Beckin vieraaksi. Tarkoitukseni oli vielä samana iltana mennä yli Vuos-vankkaan, mutta ilta kului niin huomaamatta, että lähtöä oli siirrettävä. Jonkin tunnin nukahdettuani soudin sitten loppiaispäivänä lujassa myö-tätuulessa yli tuon 8 km leveän Juukeanvuonon. Vastakkaisella rannalla olivat aallot jo aika harjapäitä ja Beckin pikkuvene juoksi kuin karkean soran päällä. Onnelisesti saavuin länsirannalle, jossa koko Vuosvankka otti minut ystävällisesti vastaan.

Vaadin ja vasa Finnmarkissa. Kuva: Wikborg, Jan. / Museo-virasto.

Oltuani viikon Ruijan puolella palasin takaisin Suomeen ja saavuin Kil-pisjärven majataloon lauantai-iltana tammik. 12 päivänä.

Hyppimällä ja vain asian nokkia katsellen on matkasta sanottava, ettei sen varteen erikoista kuulunut, lukuunottamattan suden ulvontaa, jota niin juhlallisesti kuului Taatsajärvellä, pari kilometriä Mukkavuoman pohjoispuolella. Vittankijoen ja Naimakan poromarkkinoista saisi oman kirjoitusaiheen, mutta jääköön se nyt, kun on muuta sydämellä.

Ruijan suomalaiset, varsinkin skibottenilaiset ovat joutuneet kansallisuu-tensa vuoksi lehtihyökkäyksen kohteeksi. Kesällä oli Skibottenissa käy-nyt muutaman oslolaisen sanomalehden edustaja ja matkan tuloksena ilmestyi lehdessä pitkä kirjoitussarja heitä vastaan, joihin - varsinkin hen-kilökohtaisiin hyökkäyksiin - koetetaan saada vastineet.

Tuonnempana lisää.

Ruijan suomalaisten lähettämät terveiset kaikille tämän lehden lukijoille.

Kilpisjärvellä 13.1. 36

E. L.