Pentti Stoor.

”MUNAN LÄMPÖNEN PAUKKU”


Silloinko vielä kuljethiin talvipakkasilla rekikyytillä kylän välejä, saatto isännillä olla matkan viihdykkeenä viinapullo. Viinahan pyssyy sulana kovillaki pakkasilla, mutta miinus 30 astheinen juoma olis jäävyttänny suun ja ruokatorven eikä se oli tehny hyvvää harvoilla hamphaillekhaan. Siksi puolloa piethiin housuissa, jossa se pysyi lämpösenä. Siitä tulle sanonta ”MUNAN LÄMPÖNEN PAUKKU”, jota kuulee vieläki käytettä-vän, jos väkevä ryyppy on liian lämmin.

Tähän mulla liittyy yksi varhainen muisto. Helmikuussa vuonna -46 jäl-lenrakennusmestari Erkki Pastinen, minun isä ja mie olimme menossa iltahämärissä tulipalo pakkasella Hetasta Peltovuomhaan. Kylien välillä oli vain rekitie ja me olima matkalla poroilla. Ko meillä oli kuljetettavana semmosia UNTRAN työkalupakkeja, joissa 2 kpl sahoja, piikkivasara, hohtimet ja puinen höylä ja muuta tilpehööriä, joita myythiin rakentajille nimellisheen hinthaan, niin meillä jokhaisella oli oma poro ja työreki. Pastisella oli susiturkki, mulla ja isällä oli peskit – mullekki Apelin Selma oli ommellu oman lapsille sopivan valkosen peskin. Uuojalla me ensim-mäisen kerran pyshyimmä ja annoimma porojen kusta. Äijät ottivat povi-lämpimät ryypöt. Ko pääsimä Palon törmäle, pysähyimmä taas kuset-tamhaan poroja. Silloin Pastinen käveli isän reen vierheen ja sanoi: ”Se tikkuviina oli niin pirun kylmää. Kaivapa se munalämmin esille.” Mie tie-tenki ihmettelin, mitä ne raahvaat miehet nyt alkavat tekemhään. Sieltä housuista isä otti kirkasta viinaa esille, otti ensin itte ja sitte tarjosi Pasti-selle ryypöt ja lopuksi pani pullon takasin houshuin. Se, että itte ottaa ensin ryypön, ja vasta sitte tarjoaa vierhaalle, osottaa, että aine on sitä mitä luvathiin. Isä näytti, että se oli riittävän lämmin.

"Tikkuviinaa" Kuva: Museokeskus Vapriikki.

Ko mie myöhemmin lukio aikana ostin Kittilän työväen talon nurkilta tro-kareilta viinaa, niin nämä osoittivat ottamalla itte ensin paukun, etteivät he olleet tehthaan juomhaan lisänheet vettä. Tahtoivat vain ryypöt olla niin pitkiä, ettei koulupojalle pullon kiertheesheen paljon jäänny nautis-keltavaa.