Pentti Stoor.

Näkkälän välituvan kummitus


Mulla olis yksi kummitusjuttu Näkkälän pulivälituvalta.

Niemelän Armas kertoi tämän, kun olin poikasena tulossa Arhmaan, In-kan ja isäni Einon kanssa Näkkälästä:

”Mie tulin näin iltahämärissä tuvalle ja riekko istui tuvan katola savupii-pun päässä. Se päästi minut parin kymmenen metrin päähän, eikä läh-tenyt lenthon. Mie ammuin sitä haulikolla, mutta se liikahtanutkhaan. Mie tähtäsin huolela ja tyhjensin toisenkin piipun, mutta ei taaskhaan tapah-tunut mithään.

Mie tutkin, ettei se ole jumalan viljaa, ja niin se katosi. Mie menin tuphan keittelemhän kahvia. Sen verran oli ollu pakkasta, että Närpistön oijhan hääty tehä avanto kahvivettä varten. Kun mie sain tulet piishiin pannun tulelle, mie kuulen kuinka tuvan pihaan ajaa yksinäinen poromies, jonka reen jalaksista pihaan tullessa kuuluu pakkaskelin narskuna ja poron ko-paroiden naksunta. Selvästi kuuluu, kun poro päästetään längistä ja sen eteen heitetään jäkälälimppu.

Armas, Maarit ja Ann-Reeta Nimelä kotinsa rappusilla Näkkälässä 1950-luvulla.

Arvo Isolahden rakentama Kaijanmaan autiotupa Välitupa Hetan ja Näkkälän välillä. Kuva: Tarja Ylitalon albumista.

Vähän ajan kuluttua ovi tempaistaan auki ja vain kylmä henkäys pyyh-käisee lattiaa. Kukaan ei astu kämppään sisäle. Mie suljin oven, mutta kappalheen ajan kuluttua taas ovi tempaistiin auki, mutta kethään ei tullu kämphään sisäle. Mie ajattelin, että kahvit kuitenkin juon ennen kuin jat-kan matkaa Hethaan.

Mie sivoin suopunkilla oven kiinni lavitsan jalkhan, mutta ei mennyt ai-kaakhan, kun ovi taas repäistiin auki niin, että ovesta irtosi kahva, tuli sammui piisistä ja kuuma kahvipannu lensi lattialle. Minun hääty lähteä pimeän selkhään kävelemhään Hettaa kohen.”

Meille kummitus antoi rauhan keittää kahvit ja vähän levähtää ennen kuin jatkoimme matkaa Hettaan Ja niille kahdelle etelän kalastajalle – isälle ja pojalle, jotka olivat majoittuneet jo useamman yön tuvalla tule-matta häirityiksi.