Raahe no 41. 13.04.1917.

Opettaja Rechardin vangitseminen Enontekiössä.

Se raskas, kurittava aika, jonka alla viime kuukausina elettiin, ulottui La-pin rajoille saakka. Niinpä vangittiin viimekuun lopulla kodissaan Enon-tekiön kansakoulunopettaja Rechardt santarmiston käskystä. Vangitse-misen syy oli aivan tuntematon ja tuli tämä outo isku asianomaiselle ai-van äkkiarvaamatta.

Hetan vanha kansakoulu. Kuva: Maija Vuontisjärven albumista.

Pitkälle ei opettaja Rechardt kuitenkaan ehtinyt ennenkuin hänet vapau-tettiin. Kittilän Pöntsössä tulivat jo vallankumouksen mainingit vastaan ja Kittilän kirkolla vapautti kruununvouti Sandström hänet. Omituisinta täs-sä jutussa oli se, että niin hyvin vangitsemisen toimittaja kuin vangittu ja hänen vapauttajansa olivat kaikki saman kylän kasvateita, pulkkilalaisia.


Tämä asia sinänsä. mutta väkisinkin herää mielessä kysymys: kuka on Enontekiössä se, joka on ilmiantajan inhoittavaan toimeen antautunut?

Kuollut.


Maanantaina kuoli Piippolassa Piippolan piirin nimismies Werner Jonat-han Rechard sydänhalvaukseen. Rechard oli syntynyt Oulussa elokuun 2 p:nä 1872, joten hän kuollessaan oli lähes 49 vuoden ikäinen.


Suoritettuaan lyseon 7 luokan oppinmärän 1891 hän antautui kansa-koulualalle ja suoritti opettajatutkinnon 1903. Toimittuaan kansakoulun-opettajana sekä hoidettuaan eri aikoina virkaatekevänä Enontekiön ja Sodankylän pohjoispiirin nimismiehenvirkoja, nimitettiin hänet 1919 vii-memainitun piirin nimismieheksi. Jo samana vuonna hänet kuitenkin siir-rettiin Piippolan piirin nimismieheksi, jossa virassa hän oli kuollessaan-kin.

Manalle mennyttä toimeliasta virkamiestä jäivät kaipaamaan puoliso, o.s. Lundström ja lapset sekä laaja ystäväpiiri.