Pekka Peitsi / Urho Kekkonen: Suomen Kuvalehti v. 1954.

Oskari Kyrö.


Yö vietettiin Abieli Auton luona, aamulla syötiin taas vankasti poronlihaa ja lähdettiin hiihtelemään pohjoista kohti. Kyrön kylässä poikettiin Lassin talossa ja tavattiin siellä emäntä Fiinu ynnä "Matin poika" Oskari Kyrö, kauppias. Fiinu, joka ei näyttänyt olevan saunan ystäviä, tervehti meitä arvelemalla, että taisi "elatusisä" tulla katsomaan; mitä lienee sillä tar-koittanut. Talo oli niitä heikoimpia, mitä olen tavannut, toisesta päästä oli katto pudonnut sisään, ja "navettaliesu", niin kuin Fiinu selitti, oli hautau-tunut lumen alle, ettei tahtonut päästä lehmiä hoitamaan.


Mutta se 51-vuotias "Matin poika" oli erikoislaatuinen vähittäiskauppias. Hän ei osannut lukea eikä kirjoittaa, mutta laskupää hänellä oli verraton. Tavarat hän haki viiden peninkulman päästä kesällä veneellä ja talvella porolla. Ja niin tarkka silmä kauppiaalla oli, että jos naiset tilasivat hä-neltä leningin tai päällystakin, niin hän toi tilaajalle sellaisen, joka istui kuin Pariisin muotisalongin tekemä. Rohki, riski mies muutenkin, sanot-tiin "Matin pojasta", vaikka ei ollut naimisiin uskaltanut mennä.

Viljo se kertoi, että tämä Matin poika Oskari oli ollut kerran uitossa ja kasööri oli palkan maksettuaan kehottanut Oskaria kuittaamaan tilin. Os-kari kun ei osaa kirjoittaa, oli kieltäytynyt tästä. Mutta miten siinä oli ju-teltu ja nimimerkkiä tivattu, niin Oskari oli vastannut:

- Oo ja koo se kyllä tunnethan, mutta yytä ei oo nähty helvetissäkhään.

Fiinu tarjoutui keittämään kahvit, mutta meistä näytti parhaalta lähteä hiihtelemään kohti Saajon taloa.

Oskari Kyrö alias Matin-Poika.

Saajon talossa oli ennen asunut äitinsä kanssa kuusi veljestä kaikki poi-kamiehiä. Viisi heistä oli elänyt kukin omassa taloudessaan, mutta nuo-rin veljeksistä oli huushollannut yhdessä äidin kanssa. Kaikilla veljeksillä oli ollut mm. oma kahvipannu, ja vieraan oli pitänyt juoda jokaisen veljen pannusta! Nyt olivat veljekset hajaantuneet maailmalle, isännäksi jäänyt oli naimisissa ja yksi naimaton veli oli vielä kotosalla. Saajossa joimme kahvit ja ihailimme loistavaa näköalaa tuntureille.