Rovaniemi. 14.3.1925.
Saksaan matkaava lappalaisretki-kunta
Saksaan matkaava lappalais-retkikunta. Joukko, käsittäen neljä kota-kuntaa, yhteensä 17 lappalaista, mukaan m.m. 33 poroa ja 8 koiraa. Kaiun edustaja oli viime sunnuntai-iltana tilaisuudessa saamaan Oulun rautatieasemalla ainutlaatuisen ja tavallista kiintoisamman haastattelun. Enontekiön lappalais-retkikunta sivuutti näet silloin Oulun.
- Puhutteko suomea?

Helsingin Kaisaniemessä, matkalla Saksaan v.1925. Edessä Elli Autto kutomassa paulaa, taustalla oik. Jooseppi Magga (1915-1994). Iisko Magga (1913-1925.) Heidän isänsä Heikki Magga (1859-1934.) ja Piera Magga. Kuva: Kotona ja kaukana 18. 4. 1925.
- Miltäs muuten tuntuu matkanteko ?
-Ka, ei ole vielä hätää ollut, eikäpä taida tullakaan! Hyvän sään vallites-sa saimme köryytellä omilla junillamme, omien veturiemme vetäminä Enontekiöltä Karungin asemalle, jossa sitten viime lauantaina, me lap-palaiset jok'ikinen ensi kertaa eläissämme saimme astua noihin valtion ”pulkkiin", joissa niissäkin ”huilaaminen" on sentään monin verroin ”pet-rempää" kuin olimme uneksineetkaan. Ja nyt jo olemme näin kaukana, ja huomis-aamuna viideltä ”huilataan" eteenpäin.
-Kohta jo joutuvat peskit pois, pakkaavat liiaksi lämmittämään! Alapuo-lella nollan kai se mittari täällä on?
-Alla se sentään on viitisentoista astetta!
- Onkos sentään! Mitenkä se sen asian kanssa on, kun huhuilivat ettei-vät kaikki teistä miehistä saaneet omia muijia mukaansa, vaan oli tur-vauduttava ”lähimmäisen omaan?''
- Valetta se on! Parin kotakunnan oli määrä ensin matkaan lähteä, mutta kun muijilla oli ”pikkusia", luopuivat miehetkin hankkeistaan ja niin tuli niiden tilalle matkaan toiset kunnat. Tällä keinoin ne minutkin, seitse-mää-kahdeksatta käyvän ukon-rähjän mukaansa houkuttelivat, ja tuo veljeni Hentrik, kuntineen tuli toisen kieltäytyneen sijaan. Minulla on euk-ko mukanani, vasta viiskymmenvuotias ja tämä tyttäreni, kahtakolmatta menee, ja vielä poika, kolmissakymmenissä.
- Tuolla Hentrikillä on tuolla vaunussa 2 vuotias esikkonsakin mukanaan, ja on siellä muutamalla muijalla vielä sitäkin nuorempi vesa ”kopsassa" uinumassa vasta kuusi kuukautinen. Ne ovatkin nuorimmat matkalaiset. Kaksi on sitten toisella kymmenellä olevaa poikasta ja me muut sitten aikaihmisiä.
- Huhusivat ne täällä myös että moni teistä olisi kieltäytynyt matkasta pelosta, että joutuisi Saksassa ehkä ”ihmissyöjä Hartmannin” makkara-raaka-aineeksi?
- Totta ei sekään itse asiassa ole! Kyllä se kota-naapurini, Hukka-Salk-ko, jotain sen tapaista niille saksalaisille leukaili, mutta leikkiä se oli. Muuten ei miehellä mukaan haluttanut. Ne nuo huhut ovat niin kärkkäitä kierimään ja vielä kärkkäimpiä kieriessään kasvamaan!

Heikki Magga (1859-1934) Nunnasesta ja hänen poikansa Iisko (1913-1925) ja Jooseppi (1915- 1994). Isko Magga kuoli tuolla reissulla hukkumalla ja on haudattu Saksaan.
- Puhuitte saksalaisista! Niitä oli siis useampia?
- No verrankin ajattelutti! Mutta uskaltaahan se sentään lappalainenkin jotakin kun rahaa saa. Takuu on päälle neljäntuhannen markan kuukau-sipalkasta kotakuntaa kohti ja sen lisäksi on matka ja ruoka vapaa. Ja lokakuussahan meidät sieltä takaisin tuodaan, niin, että ei tässä mikään huono afääri ole kysymyksessä, eikä ijänikuinen.
- Eihän se kaksista ole, ja ainahan siitä hankaluuttakin on, mutta eikö tuo mennene Helsinkiin asti. Sieltä toivon mukaan, saadaan matkaan selväkielinen tulkki.

Kuva: 21.3.1925 Suomen Kuvalehti.
Hämenkyrön Sanomat 13.3.1925
Lappalaisia näytteille Saksaan
Enontekiöltä on ilmotettu, että sieltä on lähdössä suurehko lappalais-retkikunta Saksaan. Retkikunnan on värvännyt muuan Enontekiöllä ke-sää viettänyt taiteilija liikkeen puolesta. Liikkeen tarkoituksena on harjoit-taa ”afääriä” esittelemällä tätä lappalaisjoukkoa useissa Saksan kaupun-geissa, m.m. Berlinissä, Hampurissa ja Lyypekissä.

Leipzigissä Saksassa v. 1925. Todennäköisesti Aini Maggan ja Oskari Siepin hääjuhla. Morsian istuu pulkassa häähuivi kaulassa.
Pohjolan Sanomat 8.3.1925
Lappalaisretkikunnan Saksanmatka
Retkikunta saapui viime perjantaina Helsinkiin, josta matka jatkui lauan-taina Lyypekkiin. Perjantaina aamupäivällä saapui Helsinkiin Enontekiön lappalaisretkikunta. Lappalaiset ovat, kuten tunnettua, matkalla Sak-saan, esittääkseen siellä Hampurissa, Kölnissä, Frankfurt am Mainissa, Munchenissä, Dresdenissä, Hannoferissa ja Hallessa, sekä Sveitsin puolella Baselissa lappalaisten elämää sellaisena kuin se todellisuudes-sa on.

Oikealla Tuomas Magga, Nikodemus Nutti eli Nutti Niku, Aini Magga ja Heikki Magga. Kuva: 2.5.1925 Suomen Kuvalehti.
Uusi-Suomi 13.3.1925.
Saksaan matkustava lappalaisretkikunta. Saapunee Helsinkiin tänään
Saksaan matkustava lappalaisretkikunta, josta on aikaisemminkin ker-rottu, saapui sunnuntai-iltana Ouluun. Joukkoon kuuluu neljä kotakun-taa, yhteensä 17 lappalaista. Johtajana on retken järjestäjä eräs saksa-lainen taidemaalari.
Rovaniemi 7.7.1925
Saksassa oleva lappalais-retkikunta. Yksi lappa-laisista kuollut.

Saksassa v.1925. Oik. Duommá Heaika, Henrik Nilsanp Magga eli Heikki Magga (1859-1934) Nunnasesta ja hänen poikansa Iisko (1913-1925) ja Jooseppi (istumassa)(1912-1994). Vasen: Lars Levi Vietojärvi.
Iltalehti 20.4.1925
Lappalaisretkikunnan johtajan raha-asiat
Lappalaisretkikunnan mennessä Saksaan mainittiin jo Pohjois-Suomen lehdissä retkikunnan joutuneen m.m. Kemissä rahallisiin vaikeuksiin, joista hän kuitenkin jollakin tavalla suoriutui, päästen jatkamaan matkaa.
Rovaniemi 6.110.1925
Enontekiön kotiutunut
Saksassa ollut lappalaisretkikunta palasi torstaina iltajunalla Tornioon. He olivat puolitoista vikkoa sitten lähteneet paluumatkalle Nurnbergistä. Retkikunta oli Saksassa oleskeluaikanaan käynyt yhdeksässä eri kau-pungissa. Retkikunnan porot olivat osaksi kuolleet ja osaksi myyty sak-salaisille.

Saksassa v. 1925. Aini Maggan ja Oskari Siepin hääkulkue: 1.Aini Magga, 2. Oskari Sieppi, 3. Joonas Ketola, 4.?, 5. Armas Niemelä, 6. Simeoni Laakso, 7. ?, Tuomma Magga, 9. Piera Magga, 10, Mihkalin muori eli Juhánas Antin tytär Márjá, 11., Nutti Niku.
Aamulehti 22.10. 1925
Pois tieltä kun Saksasta tullaan
Enontekiöltä kirjoitetaan Kalevalle Saksassa käyneiden lappalaisten ko-tiinpaluusta.