Suomen matkailu 1939.

Poromatka LapissaPoromatkat Lapissa alkavat vähitellen tulla yleisesti tunnetuiksi. Porolla matkustaminen on elämys, joka saa kenen tahansa haltioihinsa. Muissa maissa on tuskin matkailijalla tilaisuutta nauttia niin valloittavista koke-muksista kuin on kiitäminen pulkassa tai reessä vallattoman poron vetä-mänä, ylös ja alas pitkiä rinteitä,kevätauringon paahtaessa kasvoja.

Suomen Matkailijayhdistyksen Lapin Opas, joka tänä keväänä ilmestyy myös suomenkielisenä, sisältää poromatkoista tärkeimmät tiedot. Matka Pallastunturilta Inarin matkailumajalle (n. 180 km) maksaa yhdellä po-rolla ajettaessa n. 1.300:-.Kahdelta hengeltä maksu on 1.800:-, s.o. lisä-porosta ja reestä maksetaan 500: -, lisäporosta tavaroita varten 400:-. Koska yöpymismahdollisuudet eivät toistaiseksi tällä reitillä ole kehutta-vat, voidaan sitä suositella vain vaatimattomille urheilumatkailijoille. Mat-ka kestää 3-5 päivää sääsuhteista riippuen. Tilaukset on osoitettava Pal-lastunturin matkailumajalle vähintään kahta viikkoa ennen lähtöpäivää.

Pororaito Pallastunturilla. Valok. Fred Runeberg.

"Poroperspektiivi".

Keskellä Antti Palojärvi (Palismaa). Kuva: Suomen Kuvalehti 1952.

Kaijunan talolla Näkkälässä v.1923. Kaijuna eli Antti Näkkäläjärvi eli Talo-Antti piippu suussa vieressä tyttärensä Kaarina, Kaijunan vaimo Elli-Marja, sylissään poikansa Iisko, ovensuussa vas. Eemelin Inka ja Salkon Inka.

Tulo Koutokeinoon v. 1954.

Tyristeja Koutokeinossa Pääsiäisenä vuonna 1954, vas Maija Vuontisjärvi, vierellä. Helvi Sipilä.

Koutokeinossa pääsiäisenä v. 1954. Oik. Johan Isak Siri Jundin, Vildon Elle, Elle Triumf Logje, Ailu Biera (Per Aslaksen Bær), Bier Mihki (Per Mikkel Pedersen Siri) ja Ardnen Niilas Aslat (Aslak Nilsen Logje) ja ?.

Myös Inarin matkailumajalta käsin tai Hetasta voidaan lähteä tällaisille pitkänmatkan pororetkille. Matka Hetta-Kautokeino-Hetta, n.4 päivää, maksaa n. 600:- kahdelta hengeltä. Tämän reitin pituus on kaikkiaan n. 200 km, sopivia levähdyspaikkoja ovat Palojärven ja Näkkäläjärven talot sekä Aittijärven ja Sitshajavren tunturimajat, itäistä suuntaa voidaan kul-kea Näkkäläjärven ja Sitshajavren kautta, läntistä suuntaa Palojärven ja Aittijärven kautta.

Koska mainitut hintailmoitukset eivät ole täysin sitovia, on parasta ikä-vien yllätysten välttämiseksi kirjoittaaa joissa Antti Palojarvelle, os. Palo-järvi, Enontekiö, tai Näkkäläjärven taloon hinnasta ja ajasta sopiakseen.

Maasto, aaltoilevaa koivikkonummea, on usein hyvin hauskaa ja porolla helppo kulkuista. Lisäksi huomautettakoon, että varsinkin pääsiäisen ai-kaan kerääntyy paljon lappalaisia Kautokeinoon, joka on Norjan puolella kooltaan Hettaa vastaava kirkonkylä.