Niesta. (Yrjö Alaruikka) / Poromies 1938.

Poromies-porinoita 3.Aion jälleen muistella "ilmestymisen" välisiä tapahtumia. Alakylän poro-juhlat ovat niistä aikansa puolesta ensisijalla. Ne olivatkin ensimmäiset laatuaan Kittilän pitäjässä. Mukavat juhlat kaikin puolin. Ensin päivällä kilpailtiin ajoporojen paremmuudesta ja illalla puhuttiin porotaloudesta, että seinät raikuivat. Ylijääskön talossa, jossa tilaisuus oli, on isäntä vanhoja kokeneita poroviljelijöitä. Hän on sen ajan miehiä, jolloin ripus-tettiin laukku hongan oksalle kiveliössä ja alettiin talosille. Eikä joudettu leikkimään nykyisien pula-aika-ajatusten kanssa. Hän kertoi, että ennen myös muistettiin porokarjaa kesän aikaankin hoitotoimilla eikä ainoas-taan talvella niinkuin nykyisin teurastuksen ollessa pääpyrkimyksenä.

Vasat merkittiin kesällä ja eläimille annettiin muutenkin kesytyskoulutus-ta paimennuksella. Terhakka mies kaikin puolin on tämä Olli Ylijääskö. Olemme hänet tavanneet Jääskön paliskunnan erotuksessa ja huoman-neet, että liukkaasti mies liikkuu, vaikka on yli puoli vuosisataa hartioilla. Poroteurastuksessakin saavat monet nuoremmat ja vieläpä saman- ikäisetkin miehet ottaa häneltä oppia työn suorituksen laadussa. Hänen harrastuksensa on päästä mahdollisimman kunnollisiin ja korkealaatui-siin tuotteisiin. Tämän suunnan miehiä meillä pitäisi olla yhä enemmän ja enemmän, niin hyvä tulisi. Nostamme lakkia tälle terhakalle ja koke-neelle poroviljelijälle.

Poroherran "linna" Kittilän Alakylässä.

Olli Ylijääskö Mäntyvaaran erotusaidalla..

Jääskön Aleksin valtakunta, joka nimitys meistä sopii pohjois-Kolarin, Muonion ja länsi-Kittilän poronhoitoseudulle, osallistuikin poropäiville oikean hengen innoittamana. Se on jo paljon se. Jos pyrkimys on hyvä. niin tulos on myös varma. Aleksi itse oli kuin tavallisestikin, kun porot ja poronhoito on kysymyksessä, rauhallisen hymyilevä. Tämä Etelä-Lapin poronhoitoyhdistyksen "päätirehtööri" ei olekaan hätäpoika. Kun kierte-lee Enontekiön, Inarin ja Petsamon tunturiseudut niin tarkoin kuin hän on kiertänyt, niin kyllä turhat hätäilyt luista lähtevät. Tunturit ovat sellaisia oleskelupaikkoja, joilla maailman kiireelliset touhut tuntuvat hätäaputöiltä. Hän on myös omin käsin rakentanut tässä näkyvässä kuvassa ole-van rakennuksen, jota voimme kutsua poroherran linnaksi.