Suomen Kuvalehti 29.12.1923. no 52.

Riutula.


Tunturien takana Lapin kylmillä perukoilla, jossa olot on toiset kuin muualla Suomessa, Inarin kirkolla noin 1½ peninkulmaa länteen, kau-niilla paikalla, kalarikkaan Muddusjärven rannalla sijaitsee Nuorten Nais-ten Kristillisen Yhdistyksen perustama ja ylläpitämä lastenkoti Riutula.

Joka ensi matka Lappiin tekee, hän ihailee kaikkea kaunista, sillä onhan ympärillä erämaan luonnon pyhä rauha, puhdas kevyt ilma, kesäiset "yöttömät yöt", talviset revontulet ja teeskentelemättömät luonnon lapset puoleensa vetäviä, mutta kun oleviin oloihin tutustuu, täytyy sanoa: "Kolkko on siellä orvon osa".

Tämän on huomannut N. N. K. Y. silloin, kun se rupesi Riutulan perusta-mista ajattelemaan. Riutulan kodin ovat harrastuksillaan aikaansaaneet neidit lida Lilius ja Naemi v. Bonsdorff vainajat, ja vihittiin se toimeensa tammik. 7 p:nä 1908.

Riutula. Taustalla Muddusjärvi.

Vuorokauden pyryn jälkeen. Riutulan lapset lumikinoksessa piehtaroimassa. - Kuva kilpailustamme "Lapset mielityössään." Valo:. lappalainen Uula Sarre.

Näköala Riutulan vierashuoneen ikkunasta.

Talossa on päärakennus, jossa on 6 tilavaa lastenhuonetta, koulusali, ruokailuhuone, vierashuoneet ja keittiö. Sivurakennuksessa on aitta, lei-pomohuone ja pari kamaria. Lisäksi on kodilla sauna sekä talli- ja navet-tarakennus, jossa on 3 hevosta, 5 lehmää ja muuta karjaa.

Lapsia on kodissa nykään 30, joista nuorin on 3½ vuoden vanha. Lap- set saavat kansakouluopetusta, ja loma-ajoilla avustavat he kaikissa taloustoimissa vointinsa mukaan. Kotihartautta harjotetaan iltaisin ja sunnuntaisin on hartaushetkiä.

Kodin johdosta huoltaa agronoomi Anni Tuomola, opettajatar lida Leh-musvirta, diakonissa Ruusu Sihvonen ja vouti, jolla on tilan maanviljelys hoidettavana. Sitäpaitsi toimii kodin yhteydessä 6 kk. kestävä kotitalous-koulu neiti Aune Virtaniemen johdolla ja edellä mainittujen neitien avus-tamana.


Oppilaita oli viime kesänä 10. Koulussa opeteltiin kaikkia taloustoimia, karjan ja kasvitarhanhoiloa. Kasvitarhassa oli porkkanoita, punajuuria, lanttuja, kaaleja, kukkakaaleja, nauriita ja maustekasveja, olipa saunan seinustalla pari tomaattiakin.

Kodin ylläpitämiseksi saadaan vapaaehtoisia lahjoja, usealla lapsella on oma kannatusyhdistyksensä, ja yksinpä pienet koululapsetkin Etelä-Suomessa muistavat lahjoillaan pohjolan pienokaisia.