Terveisiä Jorvakasta osa 45.Vaihtelua tähän joka kesäiseen apaattiseen ”lomanviettoon” tuli, kun Jor-vakkaan saapui kesän ajaksi tämän seurakunnan kanttorin sukulaispoi-ka Ruotsista. Hän oli Junkkua vuotta vanhempi, maailmaa nähnyt nuo-rukainen, hienoissa muodinmukaisissa vaatteissaan ja Beatles-hiuksis-saan. Niin tyylikkäänä, että Junkkua suorastaan vitutti ja hävetti omat kuluneet ryysynsä. Tuolloin hän päätti kasvattaa myös itselleen pitkät-hiukset.


Tämä muotitietoinen vieras opasti myös, miksi kannatti pistäytyä joskus kirkossakin. Kesäisin kirkon ovet olivat auki turisteja palvellakseen. Poi-kien saapuessa tyhjään kirkkoon, huomasivat he, että myös sakastin ovi oli auki ja siellä pöytä täynnä myytäviä tuotteita, kirjoja ym., sekä, mikä mielenkiintoisinta, pöydällä oli myös iso säästölipas, johon ostajat saivat itse maksaa ostoksensa. Tämä uusi vierailija ulosmittasi hieman tuosta kassasta, linkkuveistään hyväksi käyttäen ja antoi Junkulle puolet saa-liista.


Parin päivän kuluttua oli jälleen uusi ulosottopäivä ja tullessa sakastiin, kuulivat he omituista ähellystä kirkkosalista. Oven raosta he saivat seu-rata, kuinka saarnastuoli oli saanut uuden käyttötarkoituksen, kun Not-kon Seija seisoi siellä selin, paljaan pyllynsä pitkälle pyllistäen, ja kuinka ”Kauppa Matti” takaapäin pökki häntä, niin että saarnastuoli tuntui suo-rastaan heiluvan. Voudit katselivat hetken tuota mielenkiintoista esitystä, kunnes kävivät perimässä osuutensa.


Olisikohan uusi villitys vai vanha perinne tässä kylässä.


Syyspimeänä iltana salakatselija hiippaili myös kansakoulun saunan ta-kana. Ikkunasta lakeavan valon rajamailla näkyi hämärästi aikuisen mie-hen omituisesti liikkuva hahmo, joka hävisi välillä näkyvistä, kuin kummi-tus pimeään, ilmestyen jälleen kaula pitkällä tirkistelemään ikkunasta si-sälle.


Tuon ikkunan takana olivat Jyrin ja talonmies Anteron pikkutytöt sauno-massa ja juuri siirtymässä löylyn lämpöön, kun viimeisenä siirtyvä Maik-ku huomasi ikkunan ulkopuolella naapurin isäntä Vihtorin kasvot, tuijot-tamassa kiimaisin kat-sein sisälle. Maikku, paljon jo kokeneena, ei tuos-ta hätkähtänyt, vaan piti ilmeensä peruslukemilla.


Löylyssä hän sitten ilmoitti toisille tytöille yllätysvieraasta. Saunojat hiipi-vät hiljaa ulko-ovesta saunan taakse ja yllättivät Vihtori-sedän kikkeli kä-dessään runkkaamasta. Lasten tiedustellessa, mitä setä oikein touhu-aan täällä pimeässä, otti tämä tumputtaja jalat alleen ja pinkaisi karkuun, kikkeli vinhasti heiluen ulkona sepaluksesta, kadoten illan pimeyteen.


Saunomisen jälkeen tytöt ilmoittivat tirkistelijä-Vihtorista Jyrille, joka nyt tarttuikin asiaan, kuten isän kuuluukin, Hän ryntäsi vihaisena kysele-mään naapurilta asiasta. Vihtori tietysti kiisti jyrkästi ja hänen vaimonsa vannoi miehensä olleen koko illan hänen kanssaan kotona. Tunnin kii-vaan kiistelyn jälkeen,


Jyri palasi tyhjin käsin kotiinsa. Viimein asia painettiin, kylän pitkää pe-rinnettä noudattaen, syvälle unohduksen suohon, eikä asiaan enää pa-lattu, mitä nyt hieman vain vihaisin kat-sein kyräiltiin toisiaan.Edistystä oli kuitenkin tapahtunut, sillä tällä kertaa totuudenkertojia ei ylennetty ”vähä-älysten ritarikuntaa”, eikä ollut luvassa palkintomatkaa ”vähäälysten lomaparatiisiin”.

Tuhansia valokuvia Lapista, mielenkiintoisia juttuja, videoita ym. Tutustu: https://www.hetan-jussa.com/