Aimo Kallio. / Sotilaspoika heinäkuu 1943:

Tuntureitten sotilaspoikia


Kaukana pohjoisessa, Lapin äärimmäisillä rajoilla, suurten tuntureitten takana on Enontekiö. Komeissa ja koreissa peskeissänsä, neljäntuulen lakit päässä, hoitelevat täällä lappalaiset tuhatpäisiä porolaumojansa.

Talvisin räiskyvät revontulet ja kesällä aurinko on kokonaan unohtanut mennä yöksi nukkumaan. Sitten on vielä sääsket, melkein hevosen ko-koiset, ja paarmat, jotka purevat aina palasen ihosta ja lentävät puun ok-salle sitä syömään.

Mutta häikäisevän kirkkaana huhtikuun päivänä seisoi Enontekiön kir-konkylän majatalon pihalla pitkä luutnantti, Länsi-Pohjan sk.piirin poika-työnjohtaja, ja hänen edessänsä Enontekiön pienin, vaikkei silti nuorin sotilaspoika, Sakari. Näiden kahden välille sukeutui seuraavanlainen keskustelu tai oikeastaan esittely.

”Kyllä minä sinut tunnen”, tuumi Sakari, ”olet sinä ennenkin täällä käy-nyt. Mutta mikäs sinun nimesi taas olikaan? Ei, äläs sano. Mustan minä sen kyllä. Ei se ollut vene, mutta jokin veneestä se oli. Ei se ollut airo-kaan. Mutta mela, juu, mela se oli, Melamies.”

Hetan Suojeluskunnan sotilaspoikia v. 1943. Kuva: Esko Mäntyvaaran albumista.

Hetan Suojeluskunnan Sotilaspoikia Hetassa v.1943. Alla vas. Taisto Laakso, Sakari Laakso, Jorma Rova, Olli Laakso. Keskirivi vas. Veikko Laakso? Takana 2. vas. Lauri Laakso. Kuva: Sotilaspoika n:o 7. 1943.

Enontekiöllä on nähkääs myös sotilaspoikia, jotka puuhaavat ja touhua-vat niinkuin pojat muuallakin. Ei se sotilaallinen käyttäytyminen taida olla juuri yhtä hyvä kuin etelän pojilla, mutta annas kun tulee kysymykseen kiipeäminen tunturille tai lasku alas, niin eipä taida löytyä lapinpojan ver-taista. Ja kun on valjastettava poro ja lähdettävä matkaan, niin jokainen on kuin paraskin partiomies valmiina: ”Kyllä minä lähden.” Ja osaavatko pojat siellä etelässä virittää riekonansan sillä tavalla, että riekko todella pistää päänsä siihen ja tarttuu kiinni. Vaikka eihän siellä riekkoja sen-tään olekkaan, eikä ansapyynti ole sallittua.

Hetan Suojeluskunnan sotilaspojat v. 1943. Eturivissä vas. Tero Angeli, Ossi Kumpulainen, Taisto Laakso, Olli Laakso, Erkki Kultima, Veikko Laakso, Jorma Rova, Jorma Näkkäläjärvi, Sakari Laakso. Takarivi vas. Lauri Laakso, Vilho Angeli, Esko Mäntyvaara ent. Laakso, Vilma Hetta, Sakari Melamies, Heikki Muotkajärvi, Maire Rova, Rauha Koistinen, Pentti Granqvist, Reino Vieltojärvi, ?. Kuva: Esko Mäntyvaaran albumista.

Tavallisiin ajankohtaisiin harrastuksiin ottavat nämä kaukaisen Lapin so-tilaspojat myöskin uutterasti osaa. Monissa talkoissa ovat pojat ensim-mäisinä mukana. Ja kun oltiin tässä mottimetsässä, niin eikös vain tuol-lainen Sakarin mittainen nappula käynyt pienine kirveskalsoineen mah-dottoman suuren männyn kimppuun ja motti siitä tuli kuin tulikin.

Pienet sotilaspojat varttuvat vapauden vaalijoiksi myöskin tunturien maassa, missä siniristilippu liehuu ylväänä yksinäisenkin talon yllä.