Yrjö Kortelainen.

Vieno Laakso.


Aloittelija koskennousussa.Ensi kertaa sauvova pelkää kovin sauvoimen lipsahtamista liukkaista pohjakivistä ja jokeen horjahtamista. Tietenkin oppii, varsinkin jos on pakko. Minä olin perässä ja Vieno keulassa, kun tulimme Hettaan Yliky-röstä. Vähävetiset kosket eivät kauhistuttaneet, mutta kun Vieno pukkasi keulan Polan valtaväylään, en uskonut siitä päästävän ylös.

Ounasjoella: Vieno Laakso sauvomen kanssa, etu-alalla istuu Helvi Sipilä, joka toimi Hetan kansakoulun asuntolanhoitajan 1950-luvulla.

Vas. Vieno Laakso, Matti Salmela, Simoni Laakso ja Tommi Pöykkö kahvitauolla Ounasjoen rannalla 1950-luvulla.

Virta tempaisi heti keulan ja alkoi kääntää sivuun, mutta Vieno salaman-nopeasti löi sauvoimensa pohjaan ja ponnisti niin, että roikkui laidan ul-kopuolella ja silloin kääntyminen pysähtyi.


Minun tarvitsi vain antaa perän kääntyä virran mukana ja sitten pukata kaikin voimin. Alkoi vaan nousta, vaikka lujille ottikin.

Se oli kamalinta kun sauvoin tarttui kivien rakoon, mutta opin tempaise-maan vikkelästi heti kun tunsin jääväni kiinni. Kun olimme päässeet Haarakosken päälle. olivat käteni niin kipeät, että en uskonut niiden enää paranevan.