Vilhelm (Ville) Kiviniemi


Kiviniemi oli elämänsä aikana kahdesti naimisissa. Ensin vuosina 1897–1906 Elisabet Rannan kanssa ja myöhemm"Vilhelm (Ville) Kiviniemi (17. maaliskuuta 1877 Kittilä – 21. kesäkuuta 1951 Kittilä) oli suomalainen maanviljelijä ja sosialidemokraattien kansanedustaja. Kiviniemi syntyi talollinen Johan Kiviniemen ja Greta Stina Hakalan lapsena vuonna 1877 Kittilässä. Nuoruutensa hän työskenteli vanhempiensa maatilalla ja hän jatkoi vanhempiensa jälkeen tilanpitoa.

Vuonna 1918 Suomen sisällissodan jälkeen Kiviniemi pakeni valkoista terroria Venäjälle, josta hän kuitenkin palasi takaisin Suomeen. Suo-meen palattuaan hän oli vangittuna poliittisista syistä noin neljän vuoden ajan. Kansanedustajana Kiviniemi toimi vuosina 1917-1918 edustaen Lapinmaan vaalipiiriä ja eduskunnassa hän oli jäsenenä Talousvaliokun-nassa.in vuodesta 1908 lähtien Susanna Kristiina Rantakaukosen kanssa".

Teksti: Wikipedia.

Sosialistin vaalipuheet


Joku aika sitten pitivät sosialistit Sodankylässä kokouksen, johon oli kut-suttu Ville Kiviniemi Kittilästä. Hänet katsoi sitten kokous sopivaksi edus-tamaan Lapin sosialisteja eduskunnassa. Kiviniemen hyväksi pantiin akutaattori liikkeelle Kittilään, Enontekiöön ja Muonioon, Kuten arvatakin voi, olivat tämän matkan tulokset huonot. Muoniosta pyörsi akutaattori takaisin, huomattuaan, etteivät Lapin asukkaat niin vaan lähde sosialis-tien kelkkaan.


Teksti: 15.06.1908 Kaiku no 67

Sos.dem. kansanedustajain tuomiot

Useita tuomioita ylennetty.


Nyttemmin on valtiorikosylioikeus antanut päätöksensä sos.dem. kan-sanedustajia koskevissa jutuissa,tuomiten: Vilhelm Kiviniemen Kittilän pitäjästä yllytyksestä valtiopetokseen ja valtiopetoksesta elinkaudeksi kuritushuoneeseen ja menettämään kansalaisluottamuksensa ainaiseksi sekä maksamaan valtiolle takaisin yht. 20.000 mk.

Aikaisemmin oli hän saanut kuolemantuomion.


Teksti: Savon Kansa. 11.01.1919 no 3.