Pentti Stoor.

Vuontisjärven hiihdot.


Varsinaisten urheiluseurojen lisäksi jokaisen kylän nuoriso- ja maamies-seurat järjestivät kerran talvessa semmoiset suuremmat hiihtokilpailut. Koululaisille oli tietysti omat kisat, joihin osallistuivat kaikki oppilaat.

Mieleen ovat jääneet eräät Vuontisjärvessä pidetyt hiihdot vuodelta -55. Kisakeskuksena oli kylän keskellä ollut koulu. Suomen kauneimmaksi miljööksi valittu kylä sijaitsee kauniiden hiekkatörmien keskellä ja joka puolella on peltoaukeita. Ladut kulkivat rantaharjun takana ja ulottuivat Markkajoelle, jossa reitti kulki maantien toiselle puolelle harvaan kitu-kasvuiseen mäntymetsään. Siellä vähän hiihdetty jälki nousi kylän lai-dassa olevan mellan korkeimmalle kohdalle, josta lasketeltiin Akselin Annan postitalon pihan kautta koulun pihalle maaliin. Miesten sarjan voitti rajavartija Saarinen Nunnasesta ja nuorten sarjan Kari-Pekka Kumpulainen. Kuusitoistavuotiaiden paras oli Laakson Paavo ja alle 14 sarjassa päihitin Keskitalon Reinon Peltovuomasta lähes minuutilla. Reino oli aikansa Suomen lahjakkaimpia keskimatkojen juoksijoita. Moottoripyörän kettinki vei osan tämän pakarasta, mikä lopetti lupaavasti alkaneen juoksijan uran.

Poronlihan savustusta Periläjärven rannassa. Vasemmalla savun seassa Kalle Vuontisjärvi, Rovan Sulo, Syväjärven Jussi ja Väinö Mäntyniemi. Kuva: Maija Vuontisjärven albumista.

Palkintojen jakoa odotellessa rimpuilimme koulun voimistelurenkailla. Emme osanneet muuta kuin roikkua ja keinua renkailla. Kesken riekku-misen Hetan postinhoitaja Väinö Mäntyniemi hämmästytti yleisön. Hei-veröisen näköisenä miehenä hän teki punnerruksen, kulmanojan ja ta-kavaa’an renkailla. Hän opetti kiinnostuneille kuinka punnerrus suorite-taan. Renkaan yläosasta tiukka ote, jolloin renkaat kääntyvät itsestään olkapäiden alle, josta on helppo tehdä työntö ylös. Sen sijaan taka-vaa’assa kaikkien muiden jalat olivat vielä liian painavia pidettäväksi vaaka tasossa .

Palkinnoksi sain reilun kokoiset työkintaat, joille tuli jo paluumatkalla käyttöä, kun Uuojalla alkoi satamaan alijäähtynyttä vettä ja sähköteknik-ko Poutasen Peugeotin ikkunat jäätyivät. Siihen aikaan autojen lämmi-tyslaitteiden tehot olivat niin heikot, etteivät ne pystyneet pitämään edes autojen ikkunoita sulana. Tentulla ja lasinpalalla jäätä rapatessa uudet, äsken voitetut kintaat olivat hyvään tarpeeseen.